De vlag uit voor Eskil, Krister en Bente want vandaag geen werk voor school, want ome Johan is een dagje op bezoek. Vandaag, woensdag, dus een vrije dag. Dus een groot deel van de dag achter de laptop van ome Johan om geavanceerde nieuwe spelletjes te spelen. Het wordt een gezellige dag.
De vlag uit voor Adepena want daar is woensdag naar water geboord. Vorige week maandag was er een bodem onderzoek gedaan. Het bleek dat dicht achter de mangoboom, de centrale plaats voor de bevolking, kon worden geboord. Er zat daar veel water volgens het onderzoek en de bodem bevatte geen rotsen. De situatie was ideaal en zelfs beter dan het op ruim 5 km gelegen Kwabenakuma.
Om 3uur gingen Johan, Herbert en Eskil er naar toe en om 6uur kwamen ze terug en konden vertellen dat er water was aangeboord.
Het was een hele happening voor de bevolking die het hele proces met aandacht hebben gevolgd.
Eerst wordt er geboord. Op een diepte van ruim 100 meter trof men het water aan.
Vervolgens wordt de mantelpijp ingebracht dat zijn de blauwe pijpen die door middel van schroefdraad aan elkaar gezet worden.
Hierna gaat men spoelen. Tijdens het spoelen worden er chemicaliën toegevoegd om te zien hoe lang het duurt voordat het water met de toevoeging weer boven komt.
Daarna wordt onder druk het geheel doorgespoeld en spuit er eerst modder omhoog maar langzaam gaat dat over in water. Het is nog geen schoon water want dan moet het geheel eerst tot rust gekomen zijn. Het onderste gedeelte wordt daarna gevuld met fijn wit zand en een laag grint voor het zuiveren van het water.
Wanneer alles tot rust is gekomen en de modder rondom de boorplaats is opgedroogd komt de metselaar om het plateau met rand en afvoer te metselen en met een laag specie af te werken. De afvoer, een uitloop, gaat overtollig opgepompt water naar het bewerkte land voeren. Na twee weken drogen kan de pomp gemonteerd worden en hebben de bewoners van Adepena heerlijk koel helder water en kan de vlag opnieuw uit. De vlag van Ghana met het rood, geel en groen en de zwarte ster.
Het rood symboliseert het bloed van de mensen die vochten voor de onafhankelijkheid.
De oude naam van Ghana is Goudkust. Het geel in de vlag symboliseert de rijkdom aan mineralen.
Het groen in de vlag symboliseert het landschap. Ghana is een land met regenwouden, savanne en tropische stranden.
De zwarte ster in de vlag staat voor de Afrikaanse vrijheid. Ghana werd na de Tweede Wereldoorlog als eerste West-Afrikaanse land zelfstandig.