UITPAKKEN!

Daar ga je dan op zondagmorgen tegen 06.00 uur om te kijken naar het lossen van de container. Solo was er al samen met huisvader Seth, huismoeder Mercy en alle kinderen en de zoon van de dominee. Solo verdeelde de eetzaal in vakken voor de verschillende bestemmingen. Er kwamen een paar sterke mannen bij en het lossen begon.

De kinderen hadden een stoel neergezet voor opa zodat ik een prima overzicht had en foto’s kon maken.

De zoon van de dominee belde zijn vader en die was er met twee minuten en begon zich meteen te bemoeien met de organisatie. Nu daar was ervaring mee opgedaan tijdens de opening van het nieuwe gebouw toen Johan ingreep. Dus ik zeg tegen hem: “sorry pastor maar Solo regelt het uitpakken en Seth wijst de plaats aan waar het moet staan”.

 

 

 

Het uitpakken en opslaan liep als een trein, de kinderen en Mercy sjouwden het merendeel, alleen de grote zware stukken moesten de sterke mannen doen.

 

Nadat de eerste tafels waren verwijderd stond er een pallet met een groot wit pak met ook nog banden erom. Dus Solo zei: “opa wat is dit?”. Ja dat wist ik ook niet en het stond niet op de lijst. Het geheel was er kennelijk als sluitstuk met een vorklifttruck ingezet. We zouden kunnen proberen om een vorklifttruck te huren in Kumasi maar dan zijn we een week verder. Dus snij de verpakking maar open, er bleek allemaal hout in te zitten, aan een rond tafelblad kon je zien dat het een set voor in de tuin zou kunnen worden. Maar de rest zijn allemaal losse planken, wie gaat dit in elkaar zetten? Opa dus niet en helaas zijn de Ghanezen slecht in puzzelen. Het onderwijzend personeel ziet nog geen kans om een houten inleg-puzzel voor elkaar te krijgen. Je ziet ze ingespannen een boerderij in de opening voor een kip te proppen, andersom gaat nog wel maar is niet de bedoeling. Tiny en ik hebben er wat om gelachen. Sommige kinderen beginnen het door te krijgen en Nienke leert het ook de kinderen met een handicap. In een rustige periode gaan Solo en Seth proberen de puzzel van de tuinset op te lossen.

Na enige tijd kwamen er nog drie sterke mannen, die gingen staan kijken. Ik vroeg wat ze kwamen doen, ja helpen zeiden ze, nu zei ik dan ben je te laat en kun je wel weer terug gaan. Natuurlijk was er meer bekijks vanuit de bevolking, een oude man lopend met krukken was er als eerste en ook kinderen nu dat is prima, maar mannen die komen om uit te laden en dan te laat komen vind ik niet nodig. Solo had mij verteld dat hij een ploeg mensen had geregeld, maar nu kwam de aap uit de mouw het bleek dat de pastor dit had geregeld, dus vond hij dat ik ze niet weg kon sturen. Nu pastor, dan stuur jij ze maar weg. Ze komen van ver merkte hij op, nu dan hadden ze eerder van huis moeten gaan. Dus de pastor liep met ze mee naar de poort en daar zullen ze wel over die eigenwijze opa hebben gesproken.

Verder liep het uitpakken en wegzetten voortreffelijk en om half acht was de container leeg en kon worden gesloten. De eetzaal ging ook op slot en de kinderen gingen zich klaar maken voor de zondagsschool of de jeugddienst. We zijn ons gaan opfrissen, ontbijten en zaten om half negen al klaar om naar de kerkdienst te luisteren, vanuit Woerden, die om negen uur begon.