WEER THUIS!

Zoals ik schreef waren we maandagavond na een vermoeiende dag vroeg naar bed gegaan. Na een goede nachtrust zijn we om 09.00 uur gaan genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet buiten op het terras van Paloma. De vorige avond hadden we alles al opnieuw ingepakt zodat we deze morgen na het douchen enigszins fris zouden blijven bij de hoge vochtige temperatuur in Ghana.

Na het ontbijt onze e-mail enz. bekeken en onze boardingpassen gedownload. Kennelijk stuurt KLM in Ghana geen e-mail meer om in te loggen en zo je boardingpassen te downloaden. De beveiligingen waren deze dag tot in het absurde. Dus we moesten inloggen op klm.com en vervolgens via onze persoonlijke inlogcode naar onze boeking, de hoofdgegevens en onze gereserveerde plaatsen waren ingevuld maar daarnaast moesten nu allerlei extra gegevens worden ingevuld. Maar goed tenslotte kregen we een tijdje later via e-mail onze boardingpassen.

Om 12.00uur kwam Gideon ons halen, we gingen de boardingpassen uitprinten en vervolgens naar het grote moderne shoppingcenter niet al te ver van het vliegveld. Hier hebben we van ca. 13.00-17.oo uur doorgebracht.

Er waren veel nieuwe zaken. Juist geopend was een zaak met speciale koffies. Nu daar hebben we eerst maar eens gebruik van gemaakt, want koffie kun je haast niet kopen in Ghana het is allemaal blikken of zakjes oploskoffie. Gideon en ik namen een speciale ijskoffie en Tiny hield het bij een smoothie. Het bereiden duurde nogal lang zodat het eerste uur wachten er al weer opzat. Vervolgens gingen we naar het restaurant waar we vorig jaar ook geweest waren met Ria, Herbert en de kinderen, Johan enz. enz. Tiny en ik namen een flinke steak, ik met rijst (wij noemen het nasi) en Tiny met patat. Wanneer we de gelegenheid hebben nemen we altijd rundvlees want zelf hadden we in Nsoatre alleen maar kip of vis. Gideon nam ook rijst met kip, maar de kip was gevuld en zag er geweldig uit en was ook erg lekker volgens Gideon. Het overgeblevene, het waren heel grote porties Ghanezen kunnen flink eten, lieten we inpakken voor de familie Aburabura ofwel het gezin van Gideon. Daarna naar een pizzeria om een grote pizza te bestellen eveneens voor de familie Aburabura. Dat duurde een hele tijd en Tiny en ik namen een hele grote beker yoghurt ijs, Gideon hoefde niets meer. Inmiddels was het vijf uur geworden en gingen we naar het vliegveld. Het is heel dichtbij maar de wegen waren weer dichtgeslibd en het was over zessen toen we bij het vliegveld waren en afscheid namen van Gideon.

Gideon moet geopereerd worden aan Cervical Stenosis, ofwel vernauwing van het wervelkanaal in zijn geval de halswervels. Het gevolg hiervan bij Gideon is: pijn in de nek, zwakte, stijfheid of onhandigheid in de handen. De oorzaak bij Gideon wordt gezocht in het veelvuldig sjouwen met dozen boeken tijdens zijn bezoeken aan universiteiten en Bijbelscholen. De totale kosten van operatie, opname en therapie bedragen 45.010 cedi ongeveer 10.000 euro. Hierbij komen nog kosten voor medicijnen en onvoorziene kosten. Het schijnt dat een gedeelte door de verzekering wordt betaald. Ik weet niet wat Gideon als salaris heeft bij het Deputaatschap Bijbelverspreiding Gereformeerde Gemeente maar ik schat zo’n 200 euro per maand. Het zal duidelijk zijn dat hij nooit de operatie kan betalen, dus heeft hij een verzoek ingediend bij het Deputaatschap. Hier is echter geen reactie op gekomen, dus voorlopig zal hij door moeten blijven lopen met de pijn en het langzaam krijgen van meer handicaps.

Op het vliegveld waren de procedures behoorlijk aangescherpt, we moesten nu niet alleen de schoenen uittrekken maar ook horloges moesten af, sinds de vorige dag werd ons gezegd. Maar goed uiteindelijk kwamen we in het vliegtuig terecht. Daar werd ons meegedeeld dat door een computerstoring op Schiphol de piloot nu zelf een vluchtplan moest maken en dat we daardoor later zouden vertrekken. Maar geen zorg aldus de piloot we zouden slechts 6 uur en 12 minuten hoeven te vliegen zodat we toch op schema zouden aankomen. Mijn gedachten was hoe weet je dat het 6 uur en 12 minuten gaat duren als je nog geen vluchtplan hebt. We vertrokken een uurtje later dan schematijd en tot 5 minuten voor het vertrek kwamen er nog passagiers binnen die verlaat waren. Ik heb nog niet bij Ria en Herbert, die uit LA kwamen vliegen en een uur eerder dan de geplande 10.00 uur op Schiphol aankwamen, nagevraagd of hun piloot ook last had van een computer storing op Schiphol. Wij waren om 07.10 uur aan de gate dus we hadden achteraf gezien elkaar voor de douane kunnen ontmoeten. Om 12.00 uur zijn zij verder gevlogen naar Noorwegen. Na een half jaar op Hawaï zijn zij met de jongste kinderen ook weer veilig thuis. Echter niet voor lang want over twee weken gaan ze naar hun zendingspost in Cambodja.

Door de problemen met de Schipholtunnel, werd ons tijdens het wachten op onze buurman Jaap die ons kwam halen, al op Schiphol meegedeeld door de parkeerservice dat er mensen waren die twee uur hadden rondgereden om op Schiphol te komen. Het lijkt hier Ghana wel. Maar even na negenen was onze buurman er en om 10 uur waren we thuis. We waren erg moe en hebben gisteren niet veel gedaan, vandaar vandaag pas mijn laatste en 55e verslag over deze reis.

Tiny is weer bezig als altijd en is gaan tuinieren in onze loggia waar de Aloë Vera nog steeds bloeit. En verder is het vandaag een heerlijke lentedag en zijn we dankbaar voor de afgelopen periode maar ook dat we gisteren weer gezond thuis mochten komen.