HONORABLE!

In Ghana moeten veel mensen aangesproken worden met honorable, eerwaarde. Ook bijvoorbeeld Gideon voorheen onze chauffeur en nog steeds medewerker van de boekwinkel. Vorig jaar is hij gekozen in de wijkraad van de woonwijk van Tema waar hij woont en moet hij officieel aangesproken worden met horable.

Dinsdagochtend hebben Ria en ik samen met Solo twee werkelijke horables bezocht in Sunyani.

Eerst bezochten wij Hon. Agnes Kusi, District Chief Executive for Sunyani West. Aangezien ik haar al eerder had gesproken was ik zo vrij om haar met madam aan te spreken. Het is een heel aardige dame die ik eerder ontmoette bij een diner die de 1e minister Tiny en mij aanbood in 2012. Ze wist waarvoor we kwamen n.l. ons ongenoegen uit te spreken over de Ghanese Ambassade in Den Haag en het verkrijgen van een visum voor een periode van bijvoorbeeld 5 jaar en dat zonder extreme kosten. Zij ging met ons mee naar de ministerie gebouwen van de provincie Brong-Ahafo.

70.1De eerste minister van Brong-Ahafo, wij zouden zeggen de gouverneur of commissaris van de koning, was in Accra voor overleg en komt morgen woensdag terug. Daarom werden we ontvangen door Hon. Justice Samuel Agyei, Deputy Brong-Ahafo Regional Minister. We legden uit waarvoor we hem bezochten en vertelden over onze problemen en hoge kosten om een visum te krijgen en dat steeds weer opnieuw. Verder legden we uit op welke schofterige wijze bezoekers van de ambassade worden behandeld. Hij vroeg wie de ambassadeur was, Solo wist de naam en noemde die, waarop beiden in luid gelach uitbarsten. Echt ze lagen in een deuk en zeiden: nu begrijpen we jullie probleem. De ambassadeur staat hier in Ghana heel slecht aangeschreven en is een ruwe ongemanierde persoon. Hij dacht na de verkiezingen een ministerspost te krijgen maar kreeg een ambassadeurspost in Nederland en daar is hij gepikeerd over. We spraken af hoe verder gehandeld gaat worden om de leden van onze familie die regelmatig naar Ghana gaan van een langlopende visum te voorzien. We wachten verder wel af.

Op 17 februari 2012 bood de 1e minister van BrongAhafo ons een diner aan, zoals boven vermeld, er waren vele toespraken en zo’n 60 aanwezigen van diverse overheidsdiensten. De foto is van die vrijdagavond.

70.2Een week eerder op vrijdag 10 februari kregen we bezoek van de Nsoatrehene, vooraan 2e van links, en de Chiefs plus de koningin.

Terwijl we dit schrijven zitten we te wachten op de komst van Johan, die vandaag eerst naar Kumasi is gereisd om zijn vriend Pastor Charles te ontmoeten. Van Charles krijgt hij een auto mee om naar Nsoatre te komen en donderdag door te reizen naar Pastor Solomon in Navrongo helemaal aan de grens met Burkina Faso. Om 7uur arriveert Johan gezond en wel maar wel moe na een dag van 12 uur reizen. Na de begroeting gaan we snel de uitgestelde maaltijd gebruiken.