SNEEUW!

Na een prachtige zonnige witte dag, sneeuwt het dinsdag weer. Dus de sneeuw laag wordt dikker. We lazen dat in Nederland dinsdag de problemen nagenoeg voorbij zijn. Hier zijn geen problemen. De kinderen zijn vanmorgen alweer vroeg naar school gebracht. Het halen en brengen vraagt veel tijd van Ria en Herbert. Meestal brengt Herbert ze weg en haalt Ria ze op. Dit vraagt telkens zo’n anderhalf uur auto rijden. Het is mogelijk dat de kinderen met bus en dan de trein zelf naar school gaan, Eskil deed dit wel, maar nu Eskil naar verder vervolg onderwijs gaat, zijn Krister en Bente te jong om alleen naar het voortgezet onderwijs te gaan in Sandnes.
’s Middags na schooltijd is Ria met Bente gaan schaatsen, toen ze om 19.00 uur thuis kwamen had Bente haar arm in een mitella, ze was gevallen. Het was gelukkig niet zo erg.
Woensdagmorgen ging ze nog met de mitella om naar school, maar ze kwam uit school zonder. Ria had de kinderen naar school gebracht, het sneeuwde en terug kon ze nog net in zijn tweede versnelling omhoog komen, vooral hun straatje is erg steil.
Krister had een bijzondere dag, hij moest voor school een dag ergens meelopen in een bedrijf om te kijken hoe dat toegaat. Hij zou eerst naar een metaalbewerkingsbedrijf gaan maar gezien zijn leeftijd leek dat toch te gevaarlijk. Dus hij heeft de dag meegelopen met Herbert: eerst naar het magazijn om de internet bestellingen in te pakken en naar de post te brengen en ’s middags naar Horve, het grote vakantiecentrum van de kerken, om daar een heet en koud water unit te plaatsen die Herbert levert.
Woensdagmiddag zijn de Engelse oma en opa van de kinderen op visite geweest, dit Engelse echtpaar woont beneden aan de overkant van het meer. ’s Avonds zijn we bij de Noorse oma en opa van de kinderen op visite geweest. De kinderen hebben naast hun echte oma en opa van beide kanten ook een Engelse, Noorse en Amerikaanse oma en opa die regelmatig komen. We waren dus bij de Noorse om vijf uur uitgenodigd voor het avondeten. Het was gezellig, de maaltijd werd zoals de gewoonte is afgesloten met koffie en diverse soorten gebak. Terwijl we daar waren begon het iets te regenen, maar gelukkig viel het mee met de gladheid er was alweer zand gestrooid.
De afgelopen nacht is het gaan sneeuwen en nu op donderdag even na twaalf uur sneeuw het nog. Nu zijn we wel geblokkeerd. Ik zag al vroeg op mijn mobiel dat het verkeer vast zat. Herbert bracht de kinderen weg maar bijna beneden was het verkeer geblokkeerd door drie bussen die met de neuzen naar elkaar gericht stonden. Eskil zat in een van de bussen hij moest vandaag naar Stavanger, eerst met de bus en dan met de trein. In de loop van deze morgen berichtte hij dat hij Stavanger nog op tijd bereikt had. Treinen is geen probleem die hebben sneeuwschuivers voorop. Kortom Krister en Bente zijn vandaag niet naar school en het lukte Herbert ook niet meer om het laatste straatje naar hun huis in te komen met de auto, dus die staat nog een straatje lager. We zien dat er druk wordt geschoven en gestrooid maar met is nog niet zover dat wij bereikt zijn. Dus afwachten maar hoe het verder zal gaan en of Eskil vanavond nog thuis kan komen. Bij de scholen hier, die we goed kunnen zien, is het erg rustig. We kregen bericht uit Sandnes dat de sneeuw daar in regen is overgegaan, dus dat ziet er hoopvol uit voor Eskil, maar zitten we hoger en zal het wel blijven sneeuwen. Om één uur heeft de sneeuwschuiver ons ook bereikt. Krister en Bente zijn naar buiten gegaan om in de sneeuw te gaan spelen.