ZATERDAG 17 JUNI 2017

Het is vandaag een prachtige zonnige dag. Om elf uur gaan we naar Signe en Skjalg de Noorse oma en opa van onze kleinkinderen. Elke zaterdag komen daar kinderen en kleinkinderen bij elkaar om rijstepap te eten. Signe kookt altijd een grote pan rijst met lekkere volle melk want zij hebben een boerderij en de melk komt zo van de koe.

Maar voordat we weggaan lees ik op Facebook dat de groep studenten van de Happietaria in Enschede het streefbedrag van € 20.000 voor een project van de ZOA in Soedan hebben gehaald. We zijn trots op onze kleindochter Christine die zich hiervoor zo heeft ingezet. Dus eerst maar de foto met het eindbedrag van gisterenavond.

Dus om kwart over elf vertrekken we naar Signe en Skjalg zij wonen in Edland dat is ook de familienaam van Skjalg zijn zuster woont daar ook dichtbij. Het hele gebied buiten Ålgård in die richting heet Edland en in het gebied wonen veel mensen die Edland heten.

Eskil en Krister blijven thuis maar Bente gaat mee.

Het echtpaar van onze leeftijd woont nu in een huis vooraan op het terrein. Hun jongste zoon heeft enkele jaren terug de boerderij overgenomen. Hij werkte met zijn vrouw voor de zending in Mali. Na terugkomst gaf hij aan wel interesse te hebben in de boerderij en daar waren de ouders blij mee.

Het werd gezellig en het is een traditie geworden dat degene die wil, langs kan komen en dan rijstepap eten en daarna koffie met gebak. Signe had een vruchtensap gemaakt van de eerste rabarber die ze hadden geoogst. Skjalg vertelde dat het een goed gras jaar was, ze hadden de wintervoorraad al opgeslagen maar zijn nog volop aan het maaien.

Na de maaltijd ga ik een ommetje maken om foto’s te maken van de mooie omgeving maar het is wel erg eenzaam om hier te wonen.

We gaan ook nog even langs bij de zus van Skjalg. Zij en haar man hebben een prachtige tuin en dikwijls komen er mensen kijken. Bente vind het vijvertje interessant en gaat er in pootje baden.

 

 

 

 

Het is een groot stuk grond dat helemaal is aangelegd. We zijn er al vaker op bezoek geweest en we hebben ook een paar schilderijen van haar man want die schildert heel verdienstelijk. Er is een aparte verkoop-ruimte voor de schilderijen.

 

Na een klein uurtje vertrekken we weer en gaan op weg naar Ålgård. In Ålgård brengen we Bente naar een vriendinnetje.