MAANDAG 12 JUNI 2017

Gelukkig geen schokkende dingen in het begin van deze week want het mislukken van de formatie zie ik als positief.

Vanmorgen al even na negen uur met Tiny en Ria naar het winkelcentrum. De winkels gaan om 10 uur open, maar de REMA is om 9 uur open en geeft dan tot 10 uur 40% korting en daarna 30%. Wanneer wij in Noorwegen zijn is er meestal uitverkoop, het lijkt hier wel altijd uitverkoop. Overigens is kleding hier niet duur, dus ik wilde toch kijken. Nu bij REMA een wat goedkopere zaak was er niets van mijn gading, Ria zag voor zich zelf een T-shirt maar zag het niet zitten om achter de twee enorme rijen voor de kassa te gaan staan. Bij het binnenlopen in het winkelcentrum had ik al gezien dat Dressmann ook open was en dat is een prima kledingzaak waar ik vaker koop. Nu ik kocht er drie polo’s ook met 40% korting en zag een mooi overhemd uit de nieuwe collectie, nu de verkoper zei dat hij daar ook 40% korting op zou geven. Dus 3 polo’s en een overhemd in de maar 3XL en dat lukt niet zo gemakkelijk, het stopt vaak bij 2XL.

Vervolgens naar het nieuwe ‘Norwegian Outlet’ centrum een paar honderd meter verder. We gingen daar naartoe vanwege de goede koffieshop. Maar voordat we bij de koffieshop zaten had ik bij Gant een nieuwe pantalon gekocht in een spijkerbroekenmaat die mij paste. Bij Follestad zag ik nog een mooi Brunelli overhemd en toen was het wel weer genoeg en schoven we aan bij ‘Hey Honey’ de coffeebar.

Om twaalf uur waren we weer terug en kregen een berichtje van Eskil dat hij geen examens hoefde te doen. In Noorwegen moeten er soms ook overgangsexamens gedaan worden. Dus morgen, dinsdag, kan hij zijn schoolboeken inleveren en heeft dan vakantie.

Deze middag zoekt Ria enkele uren naar mogelijkheden en vluchten naar Bangkok want van daar wordt de familie afgehaald voor de reis verder met de auto naar Cambodja. YWAM wil graag dat ze eind deze maand komen. Maar de vakantie tijd is begonnen en de vluchtprijzen zijn nu op zijn hoogst. We proberen van alles maar het lukt niet. We zijn het eens dat het beste is via Schiphol te vliegen en dan met KLM rechtstreeks naar Bangkok. Eskil zou dan ook twee weken mee gaan en in het najaar nog een tijdje komen, dit is gevraagd aan de school maar daar komt pas eind augustus begin september een beslissing over. Eskil wil tussendoor alleen komen wanneer hij het schooljaar niet opnieuw hoeft te doen en dus in Cambodja via internet kan doorgaan met zijn studie. Ria wil niet dat ze Eskil een half jaar niet ziet, want half december komen ze terug en daarna wordt de beslissing genomen voor een langdurige periode. Alleen de vlucht naar Stavanger kost nu meer dan 300 euro v.v./persoon terwijl dit gewoonlijk onder de 200 euro ligt. Tiny en ik brengen onze bezwaren naar voren tegen het alleen reizen van Eskil op een vlucht van of naar Bangkok.

Na een middag bomen tussen Ria, Tiny en mij komt Herbert en hakt de knoop door:

Wij moeten alles zelf betalen, aldus Herbert, zij willen ons daar snel hebben. Het nieuwe gebouw met veertien kamers voor YWAM, woonkamer en centrale keuken is nog niet klaar. De jonge man die dat moet regelen wil graag dat we komen want dan kunnen wij de zaken gaan regelen. Maar daar hebben wij geen boodschap aan en het vroege vertrek brengt ons in de stres en hoge kosten. Wij gaan eind augustus dan zijn de tarieven veel gunstiger en dan gaan we eerst met de auto naar Nederland en vervolgens met KLM of Lufthansa naar Bangkok. En zo wordt besloten.

Vanavond hebben we een BBQ in Horve, het centrum waar Ria manager is geweest.

Ook wij zijn een aantal malen op Horve geweest en hebben daar ook gelogeerd in het afgebeelde huis. Het is een groot kerkelijk centrum, eigenlijk een heel gebied, waar groepen jonge mensen een aantal dagen bij elkaar komen voor allerlei activiteiten. Er is een gebouw voor meisjes en een voor jongens met allemaal slaapkamers. Verder een eetzaal, professionele keuken, kerkzaal enz. Er kunnen ongeveer 100 gasten tegelijk worden ondergebracht. We vernamen dat er in 2016 bijna 7.000 overnachtingen waren geweest. Verder zijn er ook veel scholen die voor dagactiviteiten komen. Het terrein omvat een meer waarop geroeid kan worden, grote stukken bos rondom het meer met mogelijkheden voor ontspanning, speelterreinen, klimwand enz. Van het geheel is Ria manager geweest maar door haar ziekte is ze gestopt. Het koude klimaat in Noorwegen is slecht voor haar. In het hoofdgebouw had de familie ook een eigen appartement.

De BBQ zou om zes uur beginnen, wij kwamen tien minuten later het is nog een flink eind rijden, het terrein ligt dicht bij de beroemde ‘Preikestolen’ (preekstoel) 604 meter boven de Lysefjord. Het rook al heerlijk en binnen zat de zaal al vol met bezoekers die zaten te eten met papieren borden met veel vlees, rijst en salade voor zich op de lage tafels. Eerst waren er verschillenden die Ria en Herbert kwamen begroeten. Er werden vier aardewerk borden gehaald en wij laadden ons bord ook vol. Voor Tiny was er glutenvrij vlees, d.w.z. de saus was zonder gluten.

Wij zagen veel mensen van onze leeftijd. Ria legde uit dat naast de enkele personeelsleden, vrijwilligers en sponsors worden uitgenodigd. De vrijwilligers zijn over het algemeen epensioneerden die onderhoudswerkzaamheden doen of assisteren in de keuken enz. en de sponsors zijn over meestal ook ouderen.

Na de BBQ was er een presentatie aan de hand van enkele foto’s waarin werd teruggeblikt op hetgeen er in 2016 was veranderd.

Nadat we even rond gelopen hadden om vooral veranderingen te bekijken en foto’s te maken reden we weer terug naar huis. Eskil had thuis gezorgd voor pizza’s en met zijn drieën zaten ze nog laat te eten.