DE KERSTDAGEN NADEREN!

Het is goed te merken dat de kerstdagen naderen ook hier in Noorwegen. Voor mijn gevoel is het hier rustiger; minder commercieel maar meer traditie. In Nederland is de kerstcommercie de laatste decennia, vind ik, er door gedrukt met veel lawaai en overdreven kerstsfeer. Natuurlijk is er ook hier in de shoppingcenters een kerstsfeer maar ik vind het allemaal wat ingetogener. Maar het heeft natuurlijk nergens iets van doen met de geboorte van Jezus. Wat dat betreft vind ik de kaart op Facebook van Erik goed: Zonder Jezus is: Kerst-mis!
Zoals in de meeste landen worden ook hier in Noorwegen cadeautjes gegeven. De kinderen van Ria en Herbert zijn koekjes gaan bakken. Het was gezellig zo met elkaar aan de slag te zijn. Je koopt dozen met een kant en klare pasta met de smaak van onze pepernoten. Dit kneed je en rol je uit tot een dunne plak en vervolgens maak je met vormpjes de koekjes waarna ze in de oven gaan om gebakken te worden. Er werden kleine doosjes gevuld met de koekjes, en de verpakte doosjes worden uitgedeeld aan kennissen en buren.

Woensdagmiddag had Benthe om 5 uur een verjaardagsfeestje in Bryne, spreek uit als Bruune, 20 km van hieruit. De kinderen op de christelijk privé school wonen heel erg verspreid rondom Sandnes. Verschillende van de onderwijzers en onderwijzeressen gaan naar dezelfde kerk als Ria en Herbert. Scholen in Noorwegen zijn openbare scholen en voor privé scholen moet je schoolgeld betalen.
Om half vijf gingen we haar wegbrengen. Benthe bleef de nacht bij haar jarige vriendinnetje slapen, dus we hoefden haar niet weer op te halen.
In Bryne heb je zoals tegenwoordig bij meerdere grotere plaatsen aan de rand van de stad hele grote shoppingcenters met enorme parkeerterreinen, het Amerikaanse systeem. We hebben daar even rond gewandeld en gewinkeld.
Donderdag was het voor Benthe en Krister de laatste schooldag voor de kerstvakantie, maar ook de laatste schooldag tot april want eind december vertrekken ze naar Hawaii. Dus woensdagavond heeft Ria cup cakes gemaakt om op school te trakteren.

Donderdagochtend stonden we al om 7 uur op om, samen met Ria, Krister naar school te brengen. Benthe werd samen met haar vriendinnetje vanuit Bryne naar school gebracht. Deze laatste schooldag duurde maar tot elf uur, dus was het niet de moeite om heen en weer te rijden. Eerst gingen we ergens koffie drinken en vervolgens gingen we naar IKEA, waarvan het restaurant om half tien open ging, daar hebben we uitgebreid ontbeten. Tegen elf hebben we de kinderen opgehaald. Dat duurde wel even want zij moesten boeken meekrijgen voor de periode in Hawaii. Ria en Herbert proberen al een tijd iemand mee te krijgen vanuit Noorwegen om de kinderen straks les te geven, zij betalen de reis. Ik begreep gisterenavond dat er een contact is, hopelijk wordt dit wat want de tijd begint te dringen.
Vandaag vrijdag is het ook de laatste schooldag voor Eskil. De schooldagen voor Eskil zijn vaak lang: tussen 7 en 8 moet hij al met de bus en in de namiddag komt hij weer thuis. Maar ik begreep van hem dat het vandaag niet veel voorstelt, meer ontspannen de periode besluiten. Wij hebben ook geen plannen tot de zondag.

Tiny belt om half elf Johan om hem goede reis te wensen. Hij zat in de auto op weg naar Schiphol voor zijn bezoek aan Ghana.