ZONDAG 11 JUNI 2017

Vandaag is het de “Rustdag” en het werd ook een rustige dag. We hadden besloten om met Ria en Herbert naar hun kerk te gaan en die begint pas om twaalf uur.

Herbert had een uitgebreid ontbijt klaar gemaakt, dat doet hij altijd zondagsmorgens ook toen ze enkele weken terug bij ons logeerden. Alleen was het toen vroeg ontbijten maar nu om tien uur. Maar we zaten ook nu weer gezellig met zijn zessen aan het ontbijt. Marthe woont hier niet meer en Bente was nog met de kinderen van de kerk een nachtje uit. Om half twaalf gingen we naar Sandnes naar de kerk, Herbert was al iets eerder vertrokken want hij moest Bente ophalen.

De kerk is in het grote schoolgebouw waar ook Marthe en Eskil naar toe gaan. Vandaag wordt kerk gehouden in een zaal op de 4e verdieping. Meestal is het in de grote zaal op de eerste, de concertzaal, waar de school haar uitvoeringen houdt. De school is heel mooi en modern met veel zalen, want het is een bijzondere hogere school, waar naast de gewone vakken je speciale opleidingen volgt in vooral kunst. Marthe doet drama en moet woensdag 20 minuten zingen voor haar eindexamen. Het wordt een combinatie van zangstukken maar ze wil er nog niet veel over loslaten. Ze wordt begeleid door een pianist het wordt wel spannend.

Bij binnenkomst kun je eerst koffie of thee drinken, daarna naar boven en daar staan opnieuw mensen in de gang koffie en thee te drinken. Om twaalf uur neemt iedereen plaats en begint de band te spelen en te zingen. Dat duurt ongeveer 40 minuten, wel wordt er tussendoor gebeden. De liederen is niet wat Tiny en ik zouden kiezen en het geluid is nogal hard. Je kunt dan ook oordopjes krijgen en kinderen zie je met een koptelefoon op tegen het lawaai. Wij doen oordopjes in ondanks dat we beiden nogal doof zijn en een gehoorapparaat hebben, die we natuurlijk niet in hebben. Voor de preek hebben we een koptelefoon waardoor we de Engelse vertaling horen. Een jonge vrouw vertaald en dat doet ze prima zodat het goed te volgen is.

Er wordt een preek gehouden van ca. 45 minuten naar aanleiding van psalm 96. De nadruk ligt vooral op het 1e vers: ‘Zingt den HEERE een nieuw lied; zingt den HEERE, gij ganse aarde!’

De dienst wordt hierna afgesloten met gebed en enkele mededelingen en duurde dus 90 minuten. Hierna blijft iedereen nog wat napraten en kun je opnieuw wat drinken. Wij ontmoeten oude bekenden en blijven zo een poosje praten. Ria brengt Eskil naar een afspraak en de rest vertrekt met onze auto naar Ålgård op 20 minuten rijden.

Maar eerst gaan we nog even Marthe’s appartement bekijken. Wij vinden het ruimer dan we dachten.

Het weer is de hele dag bewolkt en een stevige wind, dus somber weer. Maar wanneer het niet regent blijft het voor ons toch mooi met de bergen in de steeds weer veranderende wolken.