Ghanese medische adviezen

Tegen het eind van deze blog willen wij u nog enkele tips meegeven van medici in Ghana:

Het eten van kippenbotten wordt aanbevolen voor de calcium

We verbazen ons er al 16 jaar over dat er nogal wat mensen zijn die ook de botten van kip opeten. Toen Mercy, ons eerste adoptiekindje, kwam viste ze de botten uit onze vuilnisbak, we dachten dat de oorzaak was; de verschrikkelijke ontberingen die ze had meegemaakt in Ivoorkust waar haar jonge ouders met kapmessen waren vermoord. Natuurlijk hebben we
gezorgd dat de kinderen hiermee stopten en hebben er op gewezen dat ik vroeger de kippenbotten nog niet aan onze hond gaf omdat kippenbotten splinteren en dat is gevaarlijk. Echter wanneer er een bestuursvergadering was in Nsoatre en het bestuur extra goed te eten kreeg, dus kip met rijst en salade, waren er altijd bestuursleden die gezellig de botten zaten op te eten. Ik vroeg er naar bij Gideon en die vertelde dat medici dit adviseerden voor de calcium. Op mijn antwoord dat wij hiervoor bijvoorbeeld melk drinken werd ik wat glazig aangekeken zo van wat een onzin.

De uitvinding van de nekbrace

Gideon heeft al maanden last van druk op zijn borst, daarvoor wordt er wekelijks een scan gemaakt en steeds wordt er niets gevonden.
Dat kost elke week twee dagen, een dag voor de scan en een dag voor de uitslag, maar meestal moet hij een derde dag terugkomen voor de uitslag. In ziekenhuizen gaat het niet op afspraak maar je moet maar afwachten of je aan de beurt komt en of de arts die dag ook naar zijn werk komt.

Uiteindelijk is er de oplossing gevonden, Gideon
loopt met een geweldige brace om zijn nek, maar de wekelijkse controles gaan gewoon door. Ik dacht nog even dat ze van hem af wilde zijn, maar het bleek dat ook mevr. Hayford voor haar rugklachten een brace om haar nek had gekregen. Dus een brace om je nek is in.

Schoonmaakmedicijnen

Ik was verbaasd toen ik ontdekte dat Gideon bij het ontbijt zes flinke capsules innam. Ik vroeg hem of dat voor zijn verhoogde cholesterol was, want volgens artsen was zijn cholesterol wat verhoogd maar hij had mij laten weten hiervoor geen medicijnen te krijgen, daarom had ik voor hem Simvastatine meegenomen. Ik vroeg hem naar de medicijnen, misschien voor de bloeddruk? Nee, de arts had hem drie soorten capsules gegeven en van elk moest hij er twee per dag innemen. De eerste was om zijn lever schoon te maken, de tweede om zijn lichaam schoon te maken en de derde om zijn hersenen schoon te maken zodat hij helderde kon denken. Het blijft een andere wereld waar we
telkens weer bij worden bepaald.

Suiker

Tijdens ons afscheid voor ons vertrek hadden wij nog een maaltijd genomen, maar Gideon bleef bij de auto met onze bagage. We namen twee grote pizza voor hem en zijn gezin mee en vroegen of hij een ijsje wilde. Nee, want ik mag van de dokter geen suiker gebruiken. Dat kan natuurlijk, maar dan moet er neem ik aan wel een reden voor zijn.

Geen pitjes

Het binnenste van tomaten en het hart van de komkommers wordt in Ghana weggegooid.
We hebben onze hulp Lucy verteld dat we dat niet willen want komkommer eten we als plakjes met het hart en tomaten eten we ook helemaal. Dus in de salades in het vervolg alles, met als gevolg dat Lucy geen salade meer at. We deden navraag bij Gideon en hij vertelde dat zij dat ook niet aten omdat artsen er op wijzen dat je van het eten van de zaadjes blindedarm ontsteking kunt krijgen. We hebben er om gelachen en verteld dat bij ons zelfs jonge kinderen deze sprookjes niet gelovig. We werden maar onbegrepen bekeken, ik denk dat ze ons erg dom vonden.