ADWINSA!

Direct na de koffie komt dhr. Adwinsa op bezoek. Een heel interessante man.

Toen we getoeter hoorden voor de poort naar ons huis is Eskil de poort open gaan doen. Vervolgens kwam er een enorme auto ons erf oprijden. De auto werd geparkeerd naast de auto die Solo tijdelijk tot zijn beschikking heeft en dat is een flinke auto. De auto van Solo werd nu gedegradeerd tot een mini, je zag de auto niet meer. Buiten de chauffeur kwamen er 3 personen; dhr. Adwinsa, zijn jongste broer en de vrouw van die jongste broer uit de auto stappen.

59.1Adwinsa heeft een hotel net voor Nsoatre wanneer je vanuit Sunyani komt het Adwinsa hotel, het is het hotel waar ook de bruiloft van Solo en Regina heeft plaatsgevonden. Maar hij heeft veel meer, hij heeft een uitgeverij waar alle schoolboeken worden gedrukt. Zelf heeft hij diverse boeken geschreven vooral over historische religieuze zaken. Hij beloofd Eskil die erg geïnteresseerd is in geschiedenis enkele boeken te laten bezorgen. Hij heeft diverse huizen en andere bezittingen. Adwinsa is begonnen in het onderwijs maar heeft nu veel bezittingen en doet heel veel voor anderen. Dat hebben we in het verleden al gemerkt bij steeds weer nieuwe zaken in de kerk naast ons.

Adwinsa heeft zich teruggetrokken uit zaken en deze overgedaan aan zijn kinderen. De auto waarin hij nu rijd is een verjaardagsgeschenk van zijn kinderen. Hij wilde de auto niet accepteren en was erg kwaad dat zijn kinderen zo’n dure auto voor hem hadden gekocht hij wilde in zijn Toyota blijven rijden. Het is een eenvoudige man. Hij is in de richting van Wenchi gaan wonen en heeft zich daar een nieuw bestaan opgebouwd in een bosrijke omgeving. Hij heeft als het ware een nieuw dorp gebouwd inclusief school en Presbyteriaanse kerk. Hij nodigt ons uit tijdens een volgend bezoek, ik nodig hem eveneens uit om ons te bezoeken en bij ons te logeren. Hij komt regelmatig op Schiphol om daar over te stappen op een vlucht naar bijvoorbeeld Duitsland.

59.2 

59.3Adwinsa heeft een grote rol gespeeld bij het ‘Chieftancy’ geschil over de opvolging. Zoals verteld was de familie van Regina aan de beurt, maar zij hadden geen acceptabele kandidaat. Na veel touwtrekken ging de familie van Regina er mee akkoord dat Adwinsa de nieuwe Nsoatrehene zou worden. Echter Adwinsa trok zich terug en had geen interesse. Jarenlang moest hij daarna Nsoatre mijden omdat de kans aanwezig was dat hij zou worden vermoord, want zo gaat dat hier.

Uiteindelijk heeft de huidige Nsoatrehene zich opgeworpen als kandidaat. Hij behoort tot dezelfde familie als Adwinsa, is professor in de biologie aan de Legon Universiteit in Accra en heeft een eigen bedrijf. Maar hij werd niet geaccepteerd door de bevolking omdat hij rookte en dus schade toebracht aan zijn lichaam. Zo ver gaat dat dus, wanneer je de koning wil worden. Na vele discussies, bemiddelingen en rechtszaken is de professor toch de nieuwe Nsoatrehene geworden.

 59.4

Bij deze blog de volgende foto’s:

De Nsoatrehene op zijn troon boven de anderen en met het luipaard vel achter zich aan de wand. Het gebouw is niet hoog genoeg om het boven hem aan de wand te bevestigen zoals op de oude locatie. Een ontwerp foutje misschien?

De twee mannen met de goudkleurige staf zijn geen hoge Chiefs maar zij zijn de vertalers. Je spreekt nooit rechtstreeks tegen de koning maar altijd via een tussenpersoon en dat zijn zij dus.

Links naast de koning zit de koningin van het regerende vorstenhuis, niet zijn vrouw dus. De drie koninginnen van de drie vorstenhuizen bepalen wie de nieuwe koning wordt. Deze vrouwen hebben dus veel macht en werden vroeger altijd door dragers gedragen en mogen zelf absoluut niets doen. Wel is het nu zo dat Regina, wanneer zij koningin wordt, nu wel les mag blijven geven. De bevolking vraagt nu om goed opgeleide leiders die de bevolking vooruit kunnen helpen en iets voor hen kunnen doen en betekenen. Het slaafse dienen is voorbij.

Dit dienen ging zo ver dat toen wij hier kwamen, sommige Ghanezen bang waren om met ons mee te reizen, want wanneer een Chief kwam te overlijden werden er mensen mee begraven om hem te dienen. Het risico was dus dat je hoofd eraf werd geslagen, als buitenstaander, om mee begraven te worden. Gelukkig dienen de zwaarden van de bewakers voor de troon van de Nsoatrehene daarvoor niet meer.