SHS (SENIOR HIGH SCHOOL)!

De door de stichting gebouwde Senior High School draait nu alweer bijna een jaar. In juli is het eerste schooljaar voorbij. Zoals bekend zijn er twee stromingen: Arts en Agric. De Arts opleiding heeft de algemene vakken met het accent op economie. De Agric, agriculture ofwel landbouw is gericht op het agrarische karakter van Nsoatre.

108.1

De landbouwopleiding doet het dankzij enthousiaste leraren en leerlingen heel goed. Er wordt namelijk ook praktijklessen gegeven en dat is voor zover wij geïnformeerd zijn de enige SHS in Ghana waar ook praktijklessen worden gegeven. In Ghana zijn de SHS opleidingen een theoretische opleiding.

De leerlingen zijn zo enthousiast dat ze ’s middags om 4 uur terugkomen voor extra praktijklessen.

108.1

In groepjes van 4-5 leerlingen krijgen ze instructies om bepaalde gewassen te planten. Om een optimaal product te krijgen moet de grond aangepast zijn voor dat product. Dus moeten ze eerst grond gereed maken met toevoeging van de juiste bemesting.

108.2

Dan kan er dus geplant worden zoals op deze foto plantain. Plantain of bakbananen groeien uit tot een flinke boom waaraan de grote trossen komen zoals bij bananen.

108.3

Yam vraagt weer een heel andere benadering. Yam is wat voor ons de aardappel is, maar ze zijn veel groter dan een aardappel wel 30 cm. lang en een diameter van 10-15 cm. In een hoopje aarde wordt een stukje yam gedaan, dat stukje verteerd en daar groeit dan zo’n prachtige yam uit. Op de foto zie je de hoopjes en uit het voorste hoopje loopt de yam al uit. Onderaan de groene plant groeit dan de wortelknol de yam.

108.4

Okro is weer een heel andere plant of beter struik want hij kan wel 4 meter hoog worden. De op de SHS geplante plant is een nieuw soort. De jonge bladeren kunnen ook gegeten worden maar het gaat vooral om de onrijpe vrucht die gebruikt wordt als groente. Okro is bij ons niet zo bekend omdat het een slijmgroente is waarvoor de meeste westerlingen de neus ophalen. Maar het is een zeer gezonde groente en door het slijmerige heel geschikt voor de Ghaneze soepen waar het dan meestal met banku gegeten wordt. Banku is een gekneed gefermenteerd mengsel van mais en cassave deeg.

108.5

 

Op de laatste foto gesneden okro maar in een volgend stukje hoop ik iets meer te vertellen over de okro die in Ghana zeer geliefd is.

Eén gedachte over “SHS (SENIOR HIGH SCHOOL)!

  • 29.06.2016 om 09:29
    Permalink

    Wat een geweldig verhaal. Dank God die Zijn zegen geeft!

Reacties zijn gesloten.