OKRO!

109.1Okro is een eenjarige plant waarvan de jonge bladeren, maar vooral de jonge, onrijpe vruchten worden gebruikt als groente. De Latijnse naam van okro is Abelmoschus en dat is afgeleid van ‘abu-I-mosk’ en dat betekent ‘muskusvader’ aangezien de zaden naar muskus ruiken. De smaak lijkt op een mengeling van sperziebonen, aubergine en asperge. In het Italiaans, Frans, Spaans en Nederlands wordt de plant ook wel ‘gombo’ genoemd. In het Duits heet het okra en dat is de naam die het dichts bij de naam in Ghana komt. Het is opmerkelijk dat hoewel in het Twi, de belangrijkste taal in Ghana, de naam nkruma is, hoor ik nooit deze naam maar altijd de naam: okro. En zo heet deze groente ook in Suriname waar de gekleurde bevolking nakomelingen zijn van vooral slaven uit Ghana. Op de Nederlandse Antillen wordt een traditionele soep gemaakt met okro die men ‘jambo’ noemt.

109.2Okro, of hoe het ook genoemd wordt, wordt tegenwoordig in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd. De plant groeit snel en is in ongeveer 60 (zomerse) dagen oogst klaar: de onrijpe vruchten moeten 4 tot 5 dagen na de bloei worden geplukt. Okro wordt dikwijls gecombineerd met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat.

 

109.3Zoals reeds eerder opgemerkt halen de meeste westerlingen hun neus op voor ‘slijmgroentes’ zoals de okro. Maar ‘slijmgroentes’ zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en B6, foliumzuur, kalk, kalium en bevatten veel vitamine A (tegen grauwe staar). Hoe fijner de okro wordt gesneden des te slijmerige ze wordt. Veel mensen eten okro liever gebakken of gepaneerd dan is ze minder slijmerig.

109.4Okro werkt verkoelend bij warm weer, het wordt als anti-tuberculosemedicijn gebruikt. Verder werkt okro antidepressief, koortswerend, tegen zure oprispingen en darmzweren, verlaagt de kans op darmkanker, constipatie en diarree, slijmvliesontstekingen en gaat de ‘piepende adem tegen bij kinderen met astma.

Het slijmerige maakt de okro zeer geschikt voor de Ghaneze soep waarin naast kruiden en andere groenten ook geitenvlees, vis of kip is meegekookt en wordt opgediend in een grote kom met op de bodem een flinke bol banku waarover de soep is geschept.

109.5

Op de foto zitten Hannah en Martha te smullen van de banku met okro soep.