KIPPENHOK!

In Ghana zie je veel teakbomen en in het gebied van Nsoatre staan er heel veel. Teakbomen groeien redelijk snel en ze zaaien zich goed uit. Aan de bomen komen grote witte bloemtrossen en elke bloem wordt een bolletje die door de wind wordt verspreid en een nieuw boompje kan vormen. We moeten dan ook op ons terrein regelmatig jonge stekken verwijderen.

87.1

87.2In Nsoatre zijn ze druk aan het kappen van rechte bomen onder leiding van een Libanees die er in is gaan handelen. Na het kappen en ontdoen van takken van nog jonge bomen, ik schat 15 jaar oud, worden de stammen naar een terrein niet ver van ons terrein gebracht.

 

 

87.3

Hier worden de stammen bewerkt tot min of meer vierkante balken die in een container worden geladen. De Libanees zit aan de overkant van de weg het geheel in de gaten te houden. De containers gaan naar de haven van Takoradi en worden vandaar verscheept.

 

 

Ik vermoed dat ook Gideon, Benjamin en Stephen de openlucht zagerij hadden ontdekt. Want toen ik tijdens ons verblijf de jongens toestemming had gegeven om een kippenhok te bouwen kwamen ze al heel snel met allerlei planken hout aansjouwen.

Inmiddels zijn ze druk aan het timmeren geslagen en krijgt het kippenhok de contouren van een huis. Ik vraag me wel af hoe ze hier kippen in willen gaan houden, maar dat is niet belangrijk. Belangrijk is dat de jongens nu iets te doen hebben waar ze een vaardigheid mee aanleren en ook nog aan het creatief denken worden gezet.

87.4

Overigens is er nu in Nsoatre ook een bedrijfje ontstaan die meubels is gaan maken van het teak. Teak is vanwege zijn grote hardheid moeilijker te bewerken maar veel bestendiger dan het zachtere hout dat meestal wordt gebruikt. Dit zachtere hout wordt sneller beschadigd of opgegeten door muskieten.

Daarom hebben we voor het gastenverblijf ook tafels en banken laten maken en die zien er goed uit. Daarom ook worden de schoolbankjes nu van teak gemaakt.

87.5

Het hout is vers en wordt niet eerst lang in het water gelegd, dat is ook niet mogelijk in Nsoatre, dus het is niet uitgewerkt en dat is een nadeel. Al spoedig begint het hout te werken en ontstaan er kromtrekkingen in de meubels en kunnen scheurtjes ontstaan, maar dat hoort een beetje bij Ghana.

Eén gedachte over “KIPPENHOK!

  • 06.04.2016 om 15:58
    Permalink

    Als ze goed kijken hoe papa het ooit heeft gemaakt dat komt er vast een heel mooi kippenhok! succes jongens!!!!

Reacties zijn gesloten.