DONKER!

43.1Gisterenavond zaten we gezellig bij elkaar met koffie en limonade toen tegen acht uur de elektriciteit uitviel. In het gastenverblijf is het een warme lange nacht geworden. Wij hebben prima geslapen want we hadden de ramen tegen elkaar open gezet in de slaapkamer en dat werkte prima. Door de hitte waren Bente en Krister al voor het ontbijt bij ons en even later kwam ook Ria uitblazen op ons terras. Juliet maakte intussen het ontbijt klaar en Krister en Bente besloten om bij ons te ontbijten want Bente wilde graag pindakaas en dat hebben zij niet. Inmiddels zat ook de vogel er weer deze maal met de rug naar ons toe en die is prachtig blauw, helaas is de foto niet scherp geworden, daarom maar de foto toen de vogel zich omdraaide.

43.2Ria, Krister, Bente en oma zijn naar de speelklas gegaan van de dagopvang en ik maakte wat foto’s. Ria en Bente namen de meisjes mee naar buiten om buiten met ze te spelen. De kinderen gingen alles nadoen wat Bente deed.

 

 

43.3Krister was met de jongens met blokken aan het bouwen om ze te leren hoe ze dat moeten doen. Het was geen succes, de kinderen probeerden steeds om het weer af te breken. Typisch Ghana: niet opbouwen maar kapot maken. Op een gegeven moment gaf Krister het maar en ging weg.

Intussen was er nog steeds geen stroom, dus geen ventilatoren aan. Solo komt langs met het verhaal dat hij Sunyani heeft gebeld en dat ze niet wisten dat heel Nsoatre zonder elektriciteit zat en dat ze er aan zouden werken. Ik vraag aan Solo: waarom is de generator voor het weeshuis niet aan, nu ontdooit het vlees in de diepvrieskist. Solo zegt: de kip is nog niet zacht maar ik zal het even controleren. Ik probeer hem uit te leggen dat wanneer de kip zacht is het dan te laat is en dat de stichting niet voor niets een generator heeft gekocht.

43.4Hij snapt er niets van, maar belooft om de generator aan te sluiten en op te starten. Een klein uurtje later blijkt dat hij eerst nog benzine moet kopen. Nadat hij terug is ga ik maar eens kijken. Solo zegt: ik snap er niets van, de generator werkt niet. Ja Solo, dat kun je verwachten wanneer je in actie komt wanneer er iets mis gaat en niet tevoren zorgt dat de zaken op orde zijn. Dus moet de grote generator van de kerk erbij gesleept worden. Deze wordt aangesloten gevuld met benzine alles is klaar en floep de elektriciteit is terug, niet van de generator maar uit het net, en alle ventilatoren beginnen te draaien en lampen gaan branden want die waren natuurlijk nog niet uitgeschakeld.

Het gevolg is dat de hele familie bij ons binnen komt zitten om te genieten van de airco die dus weer draait. Nadat we zijn afgekoeld gaat ieder weer zijn eigen weg.

Het aansluiten van de wasmachine geeft aanleiding tot een uur discussie tussen loodgieter, elektricien, Solo en ikzelf. Tiny en ik willen natuurlijk zo min mogelijk beschadigingen en werk en de loodgieter en elektricien zouden het liefst de badkamer ombouwen tot een machinekamer. Maar we zijn tot een compromis gekomen, nu afwachten of het ook zo wordt uitgevoerd. Het wordt spannend en dat is weer de leuke kant van Ghana. In elk geval kunnen boiler en wasmachine niet op één voeding en moet er een nieuwe kabel getrokken worden. Even later komt Solo opnieuw met een verhaal en blijkt dat de aansluitkast te klein is, hij heeft 6 aansluitingen en we kunnen beter naar 8 of 12 gaan. Wat gaat dat weer allemaal kosten en hoe lang gaat dit duren, Tiny zegt dit hadden ze beter kunnen zeggen voordat we de wasmachine kochten.

43.5De oudste groepen van de dagopvang zijn aan het leren marcheren. Ik ben benieuwd of ze op Onafhankelijkheidsdag mee gaan doen. Juliet vertelde dat dit jaar maar de helft van de scholen mee kan doen, ze hebben gesplitst want het werden teveel groepen.

Eén gedachte over “DONKER!

  • 21.02.2016 om 13:33
    Permalink

    ik vind de verslagen mooi
    groetjes uit goor anke en gerrit

Reacties zijn gesloten.