SLOT VAN HET VERHAAL VAN SOLOMON BOATENG OVER DE HULPVERLENING IN NSOATRE

Ik ben blij en trots om te kunnen vertellen dat de brief die ik naar Meneer en Mevrouw Hammink zond, onverwachte vruchten voort heeft gebracht met hulp van andere Nederlanders:

  • Kinderen die op de straat verbleven om voedsel te zoeken onder het grote risico op een al dan niet dodelijk auto-ongeluk zijn nu veilig op de dagopvang, waar ze van de goede faciliteiten en tweemaal per dag van een voedzame maaltijd genieten.
  • Wezen in Nsoatre en omgeving die geen hoop hadden, hebben nu hoop, genieten moderne faciliteiten, voedzame voeding en zijn net zo blij als kinderen met ouders. De kinderen in het weeshuis zijn de kinderen die een goed leven hebben in Nsoatre en omgeving. Was het niet door de tussenkomst van het weeshuis, Martha en Prince zouden gestorven zijn.
  • Kinderen en volwassen die slecht, vies en ongezond drinkwater dronken, werden geïnfecteerd met ziekten uit het water met de dood als gevolg. Die aantallen zijn drastisch afgenomen door de realisatie van boorgaten. Er is nog steeds een aantal plaatsen waar de mensen slecht, vies en ongezond drinkwater nuttigen, waarvoor ik hoop dat er een tussenkomt mogelijk zal zijn in de toekomst.
  • Zwangere vrouwen die eerst een reis van 15 kilometer per fiets moesten afleggen om te bevallen, waarvan de meesten stierven met de baby’s en kinderen omdat zij geen toegang tot gezondheidszorg hadden, hebben nu de 24/7 beschikking over klinieken met verpleegkundigen. Met de beschikbaarheid van de klinieken is het enorme dodental onder zwangere vrouwen, baby’s en kinderen afgenomen. De gezondheidsstatus van kinderen en baby’s is verbeterd. Desalniettemin is er nog steeds een aantal plaatsen waar klinieken zouden moeten komen.
  • Kinderen beschikken nu over goede faciliteiten om te leren. Onze school is beoordeeld als de beste van Nsoatre en omgeving en de Junior High (middelbare school) is de eerste met plafondventilatoren in Nsoatre en omgeving en zal voorlopig de enige blijven. Kinderen in Aduonya hoeven nu niet meer zover te lopen naar school als eerst. Studenten die hiervoor -door armoede- geen hoop hadden om hun onderwijs voort te zetten op de Senior High (voorgezet/hoger onderwijs), zitten nu op de Senior High en zelfs een op de universiteit en hebben weer hoop. Daarnaast hebben baby’s, kinderen en volwassenen veel kleding, schoenen, speelgoed, rijst, pennen, tassen e.d. gekregen, wat een lach op hun gezichten heeft bezorgd.
  • Kinderen die een simpele (operatieve) ingreep nodig hebben om een afwijking te corrigeren of te verhelpen, zijn nu blij omdat ze geld hebben om zulke ingrepen te betalen, terwijl ze vroeger door armoede niet zulke ingrepen konden ondergaan.
  • Gehandicapte kinderen die verstoten, verwaarloost of gedood werden en wanhopige, gefrustreerde moeders zijn nu blij omdat er een zorgcentrum voor gehandicapten is.

17.1

Ik had nooit durven dromen dat ik met het vliegtuig naar Nederland zou reizen om het leven aan de andere kant van de wereld te zien en ervaren. Maar ik ben naar Nederland geweest en heb vele ervaringen opgedaan. Het is nog steeds een van de meest memorabele periode van mijn leven.

Zeker zijn er vele tussenkomsten geweest en veranderingen doorgevoerd sinds ik meneer en mevrouw Hammink heb gecontacteerd. Ik had nooit kunnen dromen dat het zo ver zou komen. Mijn hartenwens is precies wat we nu aan het doen zijn:

Arme mensen weer laten lachen en vooral om kinderlevens te redden zodat zij een hoopvolle toekomst tegemoet kunnen gaan.

Geld, mooie huizen en auto’s zijn goed, maar kunnen mij niet zo blij maken. Maar met de hulp van Nederlanders, wat we nu aan het doen zijn om problemen op te lossen en mensen weer blij te maken, vooral kinderen maakt me erg blij en laat me heerlijk slapen.

Om eerlijk te zijn denk ik dat ik anders -als de Nederlanders niet geholpen zouden hebben- haast gestorven zou zijn omdat de enorme problemen op de dagopvang uit de hand liepen en de slechte behandeling en haat van mijn vader mij tot het uiterste dreven.

Ik dank de Nederlanders oprecht voor het redden van mijn leven en het mogelijk maken om te doen wat we hebben gedaan tot nu toe. Het is mijn hoop en gebed dat God ons meer jaren in goede gezondheid wil geven evenals meer mogelijkheden om meer problemen te kunnen oplossen, veranderingen in het leven van mensen en kinderen in het bijzonder te kunnen bewerkstelligen, zodat zij een betere toekomst tegemoet gaan.

God zegen jullie allen. Mijn dank.