PANNENKOEKEN!

Vanmorgen was ik vroeg uit de veren en ben de dagopvang gaan inspecteren. Nu dat was perfect, het hele terrein was om 7.30 uur al aangeveegd en de eerste kinderen waren al aanwezig onder het toeziend oog van een leidster. In de eetzaal werden de tafels en stoelen afgeboend. Kortom alles was gereed voor de nieuwe dag.

35.1Voor het ontbijt zaten we rustig ons duivenpaartje in de boom te observeren. Het zag er naar uit dat er al werd gebroed. Plotseling was het nest leeg, in de volgende boom zat een groot soort kraai en daar waren ze waarschijnlijk bang voor.

35.2We hebben de kraai weggejaagd maar de duiven zijn niet teruggekomen. De kraai ging daarna op de grond zitten te eten van iets. En daar hebben we een foto van hem gemaakt en daarna een steen naar hem gegooid zodat hij weg ging. De kraaien eten ook onze kuikentjes op dus we zien ze liever gaan dan komen. ’s Avonds zitten er honderden bij ons in de bomen en maken veel lawaai totdat het geheel donker is.

 

Vanmorgen hebben we ons gesprek met Solo voortgezet, het is een pittig gesprek geworden van 2.30uur. Maar we zijn heel eind verder gekomen. En we zitten nu voor de belangrijkste zaken op dezelfde golflengte.

35.3Vanmiddag hebben Tiny, Ria en Krister hun kleding opgehaald dat ze hebben laten maken. De Jurk van Tiny zit goed alleen hebben ze hem gevoerd. De jurk van Ria is niet volgens de afspraak gemaakt en zit niet goed. Het pakje van Krister staat leuk maar is ook vreemd in elkaar genaaid. Besloten wordt dat Tiny de jurk van Ria gaat veranderen en een riem gaat maken voor de broek van Krister. De foto geeft ons trotse drietal weer in hun nieuwe kleding.

35.4Het is vandaag een zeer warme dag, de thermometer op ons terras in de schaduw en met de plafondventilator aan geeft een temperatuur van 38 graden. Maar we hebben zoeven lekkere koele mango zitten eten.

Gisteren is een flinke partij ongebrande pindas gekocht. Vandaag zijn ze gebrand. Eerst kook je de aardnootjes en daarna laat je ze afkoelen. Vervolgens worden ze op een vuurtje geroosterd. In een platte schaal worden de pindas en nog een andere stof gedaan, die stof voorkomt dat de pindas verbranden. Dus na de mango heerlijke warme vers gebrande pindas. Zo genieten we beiden in onze kamer met airconditioning.

35.5

De elektricien is net de deur uit, hij heeft een nieuw dubbel stopcontact geplaatst want rond de middag had de oude, voor koelkast en magnetron, het begeven maar dat behoort er nu eenmaal bij in Ghana. Ghana is echt een land waar afgekeurde materialen worden gedumpt, vandaar de korte levensduur van materialen. Maar dat is niet het ergste, wij vinden het veel erger dat Nederland zijn oude en kapotte elektronica in Ghana dumpt, waar jonge kinderen de nog bruikbare materialen en mineralen eruit moeten halen met alle nare gevolgen voor de gezondheid van die kinderen (ofwel kindslaven). Later in de middag is de pomp voor de waterdruk weer uitgevallen, het lijkt een elektrisch probleem, dus morgenochtend komt de elektricien weer.

Juliet en Bente zijn heel erg op elkaar gesteld. Gisteren zei Bente: Juliet tomorrow I like to have pancakes. Dus vanavond eten we pannenkoeken.