PALMNOTEN!

92.1Na de zware arbeid die de jongens hebben verricht voor het maken van de stapel voor het houtskool branden, waren ze van mening dat ze wel om speciaal eten konden vragen. Ze wilden graag palmnoten soep. Op het terrein staan verschillende palmen met noten. Er zijn verschillende soorten palmen, wij denken meestal direct aan de kokospalmen. De hoge kokospalmen langs exotische stranden, maar er zijn ook lage kokospalmen. Ook de palmen met palmnoten zijn er in verschillende soorten. De palmen met noten op ons terrein zijn lage palmen waar op de stam tussen de onderste takken grote trossen palmnoten groeien.

92.2Op de 1e foto ziet u de palm waarvan de onderste takken en de trossen met de noten zijn verwijderd. Op de 2e foto u de trossen bij een andere palmboom. Deze palmnoten zijn nog niet rijp.

 

 

 

92.3De palmnoten zijn rijp wanneer ze geel/oranje zijn zoals op deze foto.

 

 

 

 

92.4Op de laatste foto zien we Joseph de noten uit de tros aan het halen.

De noten worden eerst los gemaakt uit de tros en gewassen en daarna gekookt. Dan wordt het fijn gestampt. Hierna kan het maken van de soep starten, eerst zeven, de zwarte pitten die in de noten zitten moeten er uit. En dan wordt van de rest de soep gekookt door er water, kip en specerijen aan toe te voegen.

Wanneer de soep klaar is eet je het met rijstballen of Banku (een pap van heel lang al roerend gekookte maïs).