HOUTSKOOL!

91.1In verband met de bouw van de nieuwe eetzaal/klas 1 van de dagopvang moesten er een aantal bomen gerooid worden. De stammen en dikke takken zijn tussen het gastenverblijf/kindertehuis en de dagopvang in een stapel bij elkaar gelegd om tot houtskool te worden gebrand. Zowel door dagopvang als kindertehuis wordt houtskool gebruikt om op te koken.

 

91.2Op dit moment is er een periode van schoolvakanties in Ghana. In Ghana is er buiten de feestdagen steeds een vakantie tussen 3 maanden school, waarvan de zomervakantie de langste is van 5-6 weken. Dus ook Joseph en Clement zijn nu thuis, dat zijn de oudsten en die nemen de leiding op zich wanneer er flinke klussen gedaan moeten worden. Dus kon er begonnen worden aan het houtskool branden.

 

91.3

Op de 3e foto zijn ze druk met het afdekken van de stapel met frisse bladeren en die zijn er weer volop. De andere kinderen zijn druk met het afbreken van de takken en het rooien van jonge boompjes. Jonge teak boompjes groeien heel snel en moeten regelmatig gerooid worden anders komen er teveel bomen op het terrein. De teakbladeren zijn groot zodat het een goede bedekking is. De takken worden naar Joseph en Clement gebracht die vakkundig de stapel hiermee afdekken.

91.4Vervolgens moet het geheel worden afgedekt met een flinke laag zand. Dit is een heel karwei en zwaar werk waarmee ze een paar dagen bezig zijn. Dan is de stapel klaar zoals te zien is op de 5e foto, de zijkanten zijn gestut om te voorkomen dat de zandlaag gaat schuiven. Tussen de stutten en de zandlaag weer bladeren zodat de stutten de zandlaag niet beschadigen en er lekken ontstaan. Binnenin is het hout aangestoken en ligt te smeulen.

 

Wanneer alles goed verloopt is er over ongeveer twee weken weer een flinke voorraad houtskool.

91.5