ORANJE

Vandaag, vrijdag, komen de kinderen weer in hun oranje uniformpjes. Hetgeen ik vorige week vrijdag schreef is onjuist. De uniformpjes kosten normaal 8 cedis, maar voor onze kinderen zijn ze gratis. De zuster van Solo schenkt ze, maar het wachten is op nieuwe voorraad oranje stof dan krijgen ook de laatste kinderen hun uniformpjes. Het is de bedoeling dat de oranje uniformpjes de standaard gaan worden. Alle kinderen moeten dan twee uniformpjes per jaar krijgen. Om half acht deze morgen zijn de eerste kindjes al druk aan het spelen op de schommels en de glijbanen.

Ook op deze tijd hebben we de eerste Junior High leerlingen in hun blauwe uniform weg moeten jagen. Ze kwamen water halen, maar de schoolcompound heeft een eigen waterpomp. Ze kwamen via de weeshuis poort binnen om bij het weeshuis water te halen en vervolgens probeerden ze het bij de dagopvang. Je moet soms wel optreden anders wordt het een chaos. Deze week kwam een vader een kleintje brengen, ik stond bij de poort te controleren, het kind had een zwarte plastic tas bij zich, dus even controleren. Er kan een verschoning inzitten, maar er zaten twee plastic zakken met pap in, afgepakt en aan de vader gegeven en geprobeerd hem duidelijk te maken dat dit absoluut niet is toegestaan. De dagopvang is bedoeld voor de armste kinderen, ze krijgen eten, ze mogen geen eten of snoep binnenbrengen. Wanneer ze voldoende eten thuis kunnen krijgen zijn ze niet welkom, het binnenbrengen van snoep en eten vervuilt de klas en het is sneu voor de andere kinderen.

IMG_0379

Na het ontbijt toen de kinderen weer in hun klas waren ging de grote poort weer open. Er kwamen nog wel 30-40 kinderen binnen. Deze kinderen krijgen dus geen bord pap, het is hard maar het is de enige manier om de ouders of verzorgsters van de kinderen te laten voelen dat de kinderen op tijd moeten komen. Solo vertelde dat de meeste kinderen na de middagmaaltijd geen eten meer krijgen tot de pap de volgende morgen op de dagopvang.

Vanmorgen werd geconstateerd dat enkele kinderen geld gaven, 50 pesewas ofwel een halve cedis ca. 20 eurocent. Bij navraag bleek dat deze kinderen na drieën worden opgehaald door een broertje of zusje die op de basisschool zit. De ouders komen pas in de avond thuis en de kinderen kunnen dan iets te eten kopen. Wanneer het geld aan het oudere broertje of zusje gegeven wordt maken die het geld op aan snoep, dus bewaren de leidsters het voor ze.

IMG_0386

Tegen twaalven blijkt Juliet in het weeshuis niet met de maaltijden bezig te zijn. Ze was naar de kliniek met Sara die hoofdpijn had. Tiny heeft haar onmiddellijk terug laten roepen en gevraagd hoe ze daar nu bij komt, we hebben op dit moment 3 verpleegkundigen uit Nederland in huis en da ga je de hele morgen in de kliniek zitten met een kind die wat hoofdpijn heeft. Wie of het ook is wanneer men maar iets voelt gaat men naar de kliniek. Nu ze hebben daar maar 3 soorten medicijnen waarvan Paracetamol de belangrijkste is, dus dat heeft weinig zin.

Terwijl alle zes dames naar de vrijdagmiddagmarkt zijn komt op mijn verzoek huisvader Seth met Gideon. Gideon heeft zich deze morgen ernstig misdragen op school en moet daarom eens goed worden toegesproken. Seth moet mij vertalen. Toen Gideon vorig jaar kwam sloeg hij de meisjes in het weeshuis, Tiny heeft hem toen flink aangepakt. Sinds die tijd gedraagt hij zich voortreffelijk en lacht altijd, allemaal vinden we het een lieve behulpzame jongen, maar dat blijkt op school niet zo te zijn. Het schijnt dat hij regelmatig een klasgenoot te pakken neemt. Vanmorgen in de bank zittend stak zijn been buiten de bank en een andere jongen trapte per ongelijk bij het passeren op zijn voet. De jongen verontschuldigde zich onmiddellijk, maar dat was niet genoeg voor Gideon en hij gaf de jongen een optater in zijn gezicht, pakte zijn schoolboek en scheurde het in tweeën. Gideon was nooit naar school geweest en zit nu in de eerste klas van de basisschool (groep 3) hij is dus een kop groter en veel sterker dan zijn klasgenootjes en bovendien behoorlijk sterk. We hopen dat hij na de reprimande zich betert, in elk geval zullen we het voorval moeten melden in het logboek voor Social Welfare dat we van elk kind moeten bijhouden. Natuurlijk krijgt het slachtoffer van ons een nieuw schoolboek.

IMG_0384

Gisteren al vroeg Sara: Opa tomorrow we like to see a movie. Dus vanavond gezellig met zijn allen naar een Bijbelse film ‘Van de schepping t/m Noach’ gekeken.

 

2 gedachten over “ORANJE

  • 24.02.2013 om 00:38
    Permalink

    Mee eens… zo leuk al dat vrolijke oranje. Hebben de meisjes ook zo’n “voetbal-setje” (daar lijkt het op) aan, of hebben die een rokje zoals daar normaal is?

  • 23.02.2013 om 09:00
    Permalink

    Een goed en prachtig gezicht, mooie oranje uniformen en mooie banken en tafels.

Reacties zijn gesloten.