ONDERWIJS!

Vanmorgen hebben Ria, Bodil en de jongens, onder het toeziend oog van Herbert, geholpen met het eten geven aan de allerkleinsten op de dagopvang. Ria kwam even later met een baby’tje op haar arm. Het was de baby van een van de helpsters.

Na de koffie zijn we vanmorgen over het grote terrein met de scholen gewandeld. De kinderen op de Junior High School doen deze week weer examens, wij spreken dan van een week met proefwerken maar zij spreken van ‘exams’.

Op de dagopvang is er een stagiaire. Er zijn minder dan tien ‘Day Cares’ in Ghana, volgens Solo, waar stagiaires die in opleiding zijn voor het onderwijs, mogen stage lopen en de dagopvang van Kinderhulp Ghana is er één van.

Ria wilde gaan wassen maar het weeshuis had geen water want de kraan boven het aanrecht was kapot. Dus Solo naar Sunyani om een nieuwe kraan te kopen, dat houdt in dat hij een uur of vier weg is.

Onze pomp voor de watertoevoer sloeg elke 20 seconden aan, dus moest er ergens een lekkage zijn, nu die was er in de gastenbadkamer van ons huis. In augustus hadden we een nieuwe boiler laten plaatsen maar de aansluiting lekte. Dus moet er een nieuw pakkingringetje in. De loodgieter komt dan eerst kijken en constateert de oorzaak en gaat weer weg. Terwijl ik dit schrijf is dat 3 uur geleden dus ik ben benieuwd of hij vandaag nog terug komt. Zo gaat dat in Ghana.

26.1Krister en Bente moeten natuurlijk gewoon hun schoollessen doen, in deze periode hebben beiden op school ook naailessen. Tegenwoordig moeten jongens kennelijk ook kunnen naaien en breien, dan was het 60 jaar geleden toch anders op school. Tiny is druk bezig om Krister te leren naaien, Krister heeft al een etui genaaid voor zijn mobieltje, er moet nu nog een riem aan zodat hij hem om zijn nek kan hangen. Het is alleen jammer om te constateren dat er ook aan de naaispullen is gezeten en dat Tiny nu geen tornmesjes meer heeft.

Juliet is druk bezig met het avondeten, vanavond is dat een kool schotel uit de oven. Dus witte kool, yam, kip, kerrie en kaas en dat is erg lekker. We hadden nog veel rijstepap over van zaterdag en dat namen we als lunch, nu dat sprak Krister en Bente ook wel aan dus die bleven ook eten. Het is wel gezellig zo, je bent apart maar loopt ook makkelijk bij elkaar naar binnen. Besloten wordt dat ze allemaal weer komen eten, maar morgen gaan we daar naartoe want Herbert gaat dan pizza’s bakken samen met Juliet die het ook wil leren.

 26.2

Om 18.00uur komt de loodgieter terug met Solo die twee nieuwe verbindingsstukken bij zich heeft, nu dat is wel een uitgebreid pakkingringetje. En natuurlijk er past niets dus er worden weer allerlei oplossingen bedacht, wat een geknoei. Wanneer je dus een 5/8 inch moer op een 1/2 inch draadeind wil schroeven doe je gewoon 6 lagen tape om het draadeind, nu dat lekt natuurlijk gigantisch want er zit niets geschroefd.

26.3In het weeshuis zou de lekkage ook verholpen zijn, dus Ria kon na een halve dag weer verder gaan met haar was. Dat dacht ze tenminste maar binnen enkele minuten stond de keuken blank. Dus is ze maar gauw met de hand gaan wassen. Het was dus donker toen we eindelijk konden gaan eten.

Om vijf over half acht is de loodgieter klaar, tenminste dat hoop ik want ik durf haast niet te gaan kijken want dan begint de koppeling misschien weer te lekken. Ik vertelde dat Kinderhulp Ghana een school voor vakonderwijs wilde bouwen, maar dat wilden ze niet, ze wilden een Senior High School want dan kun je een diploma halen. Wat moet er van dit land terechtkomen wanneer iedereen boekhouder of leraar wil worden en men nog geen koppelingetje aan kan draaien zonder de boel om zeep te helpen.

We stellen voor om in het gastenverblijf te komen koffiedrinken, maar de familie komt liever bij ons omdat wij zulke heerlijke koffie hebben. Wij hadden op de valreep nog 2 kg ‘Kinderhulp Ghana’ koffie te pakken kunnen krijgen en die is echt heel goed en aan te bevelen. De koffie is te bestellen bij Catrien van Tuijl en kost € 13/kg maar dan heb je ook kwaliteit.