MENINGITIS!

Vandaag zijn Ria, Bodil, Eskil en Gabriel samen met Solo naar Kwabenakuma geweest. Tegen 10 uur kwam Solo bij ons en vertelde dat de twee medewerkers van de kliniek in Kwabenakuma er niet waren en dat er geen consultatiebureau zou zijn. Dat is ook zo bij de andere twee klinieken alleen in Nsoatre was de kliniek open omdat hier meer personeel is. Medewerkers moesten van 10 – 15 uur in Sunyani zijn voor voorlichting. In het noorden van Ghana heerst momenteel meningitis ofwel hersenvliesontsteking of nekkramp genoemd. De ziekte heeft al veel slachtoffers geëist en heeft nu ook onze provincie, Brong-Ahafo, bereikt. Vandaag krijgen ze voorlichting over de medicijnen enz. Ik gaf aan dat Solo met Ria moet overleggen en ze besluiten om toch naar Kwabenakuma te gaan want daar is markt en ze zouden ook een cacaoplantage bezoeken.

27.1Na de koffie gaan ze op pad, en oma gaat nu verder met het geven van naailes. Nu is Bente aan de beurt. Bente wil een soort jurk voor haar speelgoed konijn.

 

 

 

Ik ga intussen een rondje over het terrein maken en maak wat foto’s van de spelende kinderen. Om tien voor twaalf belt Lucy en gaan alle kinderen naar hun klassen om daarna om twaalf uur klas voor klas, wanneer Lucy weer belt, naar de eetzaal te 27.2gaan voor de maaltijd. Lucy is nu de onderwijzeres van klas 3a. We gaan eens even in de eetzaal kijken om te zien wat de maaltijd vandaag is. Het is yam met een gerecht van bonen, en dat ruikt heerlijk.

Terug bij de naailes van Tiny zegt Krister: oma heeft u nog kippensoep, die vond ik superlekker. Nu daar was nog een pan vol van. Dus eten we kippensoep met brood.

Om een uur of twee komen de reizigers enthousiast terug met een partij cacaovruchten.

27.3Onderweg heeft Eskil nog even water gepompt voor een paar dames. En op de plantage hebben ze het omhulsel van de cacaoboontjes geproefd en dat is heerlijk en smaakt niet naar cacao maar heeft een fris zurige smaak. De boon zelf is bitter en niet zo lekker. Per vrucht zitten in het vruchtvlees zo’n 40 tot 50 paarse bonen. Na 27.4het openbreken zorgen bacteriën en schimmels voor de kleur en smaak van chocola. De basten worden verbrand tot meststof. Het vruchtvlees is de basis voor zeep. Het gistingsproces van de bonen duurt vijf dagen. Daarna volgt het arbeidsintensieve drogen in de zon. Een boom levert 1 à 2 kilo cacaobonen op.

 

 

 

27.5Juliet en Bodil hebben vier pizza’s klaargemaakt en die gaan de oven in, twee bij ons en twee in het gastenverblijf, ik krijg al trek. Eskil en Gabriel komen vragen waar we eten, we vragen hun voorkeur en het antwoordt is hier, opnieuw op de veranda van ons huis dus. We hebben flink gegeten van de pizza’s en gaan de dag afronden in het gastenverblijf.