MIS!

Om 5.45 uur deze ochtend vond het ‘Commercial Centre’ het nodig om al een boodschap over het dorp te laten schallen. Dat moeten ze niet nog eens proberen want dan gaan we protesteren. We hebben de afspraak met de Chiefs dat het niet meer voor 7.00 uur mag en niet onder schooltijd, kerktijd, ’s avonds laat en ook geen muziek. Sinds Tiny enkele jaren terug het hele dorp in rep en roer bracht en er verontschuldigingen zijn gemaakt plus een flinke boete is uitgedeeld, worden de regels goed aangehouden. Vanmorgen ging het dus mis.

Wat ook mis ging was de watervoorziening, geen druppel water vanochtend. Eigen schuld overigens. Herbert was gisteren gaan sproeien en dat is prima, maar we hadden gezegd vul wel de watertank weer bij, nee dus. Om 7.00 liepen we dus al buiten om de pomp aan te zetten zodat de watertank gevuld werd en we konden douchen.

Er waren al heel veel kinderen van de dagopvang buiten aan het spelen, al het personeel was al aanwezig en het terrein was al keurig aangeveegd en de klaslokalen werden schoongemaakt. De dagopvang organisatie loopt in elk geval prima.

In het weeshuis zijn er nog wel knelpunten. Om 9.00 uur hadden Ria en ik daarom al een afspraak met een echtpaar die we hadden gevraagd om te komen werken als huisvader en huismoeder. We hadden vorige week al een lang gesprek gehad en hoopte dat ze op onze voorstellen zouden ingaan. Helaas heeft het niet tot resultaat geleid zodat we verder op zoek moeten.

Tijdens en na de koffie hebben we gezamenlijk als volwassenen gesproken op welke wijze de communicatie kan worden verbeterd wanneer we hier niet zijn. Met name Herbert zal zich hier verder in verdiepen.

41.1Na de lunch zijn Ria en Herbert inkopen gaan doen in Sunyani. Zaterdag is Eskil jarig en houden we een BBQ samen met de weeskinderen en personeel van het weeshuis. De kinderen bleven bij ons en kregen handwerkles van Tiny. Na de les mochten ze een film kijken op mijn laptop.

 

 

 

41.2In het gastenverblijf was de gasfles leeg en daarom hebben Juliet en Naomi bij ons de warme maaltijd klaargemaakt en staan ze zusterlijk naast elkaar achter het aanrecht. Het is wat krapper dan in het gastenverblijf.

 

 

 

 

Vandaag werden er opnieuw prijsverhogingen bekend gemaakt, nu van alle metaalproducten zoals betonijzer, aluzinkdakplaten, spijkers enz. Zo zijn er elke week wel verhogingen. Vorige week werd bekend gemaakt dat het verbod om overheidspersoneel aan te nemen, met name onderwijskrachten, zou worden versoepeld. Dit is vooral van toepassing in deze provincie, waardoor onze leerkracht en huisvader Seth niet op de Presby-Dutch basisschool kon worden geplaatst. De Deputy Regional Manager of Presby Schools had al laten weten dat er gewerkt kon worden aan het plaatsen van Seth. Omdat een officiële mededeling uitbleef, werd de 1e minister na de kerkdienst in Kofuridua door journalisten opgewacht. Hij deelde mee dat het verbod van het IMF nog tenminste een jaar moest worden gehandhaafd. Dus Ghana zucht nog steeds onder het juk van het Internationaal Monetaire Fonds. Deze zou zich eens wat meer op de corruptie van de regeerders moeten richten in plaats van maatregelen af te kondigen die de gewone bevolking treft.

41.3Tiny is druk met het vermaken van de nieuwe jurk van Ria. Ria heeft hem al aangepast en het is een mooie jurk geworden met een heel nieuw model. Vandaag zijn we alweer aan onze vierde week in Nsoatre begonnen, het zou wel iets koeler mogen worden. De temperatuur is nu elke dag tussen de 35 – 38 graden en dat begint toch te vermoeien. Daarom hebben we besloten om morgen een dag rust te nemen en niet het geplande bezoek aan de Senior High School te brengen.