ADUONYA!

40.1

Vandaag hebben we Aduonya bezocht. Wat een verschil met oktober 2007 toen was het gebied nauwelijks bereikbaar. Nu is de weg, buiten het regenseizoen, goed begaanbaar. De velden waren afgebrand en wachten op de eerste regen en dan wordt alles weer fris groen. We waren met Ria en Herbert, oma bleef bij de kinderen want die hadden school.

Toen in 2007 was alles armoede en somber kijkende mensen, nu zie je nieuwe huisjes sommige zelfs al met metalen golfplaten in plaats van met plantain bladeren. De mensen waren erg blij dat opa weer eens kwam, ze namen het alleen kwalijk dat er tevoren geen melding van was gemaakt dan hadden ze wat kunnen organiseren. Maar dat is juist wat we niet wilden. Er werden stoelen neergezet zodat we een poosje met de bevolking konden praten, ook werden er heel veel handen geschud.

40.2

Het is toch wel heel fijn om de vooruitgang te zien, het vlakke veld met de waterpomp op de voorgrond, links de school en recht vooruit de kliniek en in het midden het noodgebouw met de lagere klassen van de school. Het is de bedoeling dat er rechts een nieuwe 6-klassige basisschool wordt gebouwd en dat de school links dan Junior High School wordt. Maar het zal nog wel even duren voor de nieuwe school kan worden gebouwd want die gaat € 25.000 kosten en dat geld is nog niet beschikbaar.

40.3Eerst wordt de kliniek bezocht. Op consult bij de verpleger zat een moeder met haar baby. Ria praat even tegen de baby en gaat daarna een mooi dekentje voor het baby’tje uit de auto pakken. We hadden weer veel baby spulletjes meegenomen.

 

 

 

40.4Vervolgens worden alle moeders met een baby’tje onder 6 maanden geroepen om naar de auto te gaan, voor die baby’s is er een mooi gebreid vestje.

 

 

 

40.5

40.6Aan het eind van ons bezoek wandelen we nog door het dorp en probeerden hier en daar een praatje te maken. Toen we door het dorp heen waren ben ik bij de dorpsleiding achtergebleven en zijn de anderen naar de auto gegaan. Ik kreeg een haan aangeboden en bleef nog even bij de mannen en inmiddels ook een paar vrouwen. Ik kon de weg zien waarlangs de auto moest komen, helaas reden ze me voorbij. Solo dacht dat het verder was, dus begonnen de vrouwen te roepen en kwam Solo terug rijden.

40.7Thuis gekomen moest de haan worden geslacht want Krister en Bente wilde dat wel eens zien. Krister stond al klaar met het mes, maar de haan is door Gideon met behulp van Juliet de kop afgesneden. Na het schoonmaken is de haan verdeeld tussen Juliet en Naomi en alle organen waren voor Gideon die dat graag lust. Later was Gideon druk aan het koken. De stukken voor Juliet en Naomi zijn ingevroren en kunnen ze zaterdag meenemen dan hebben ze zondag een lekker maal.