DE EERSTE WEEK/DE LAATSTE DAG IN NSOATRE

De eerste week zit er al weer op. Vorige week woensdag zijn we in Nsoatre aangekomen en voor Bodil en Gabriel is het alweer de laatste dag in Nsoatre. D.V. morgen gaan ze terug naar Accra en ’s avonds start hun vlucht naar Denemarken.

28.1Vandaag hebben we eerst om 9uur de kinderdienst bijgewoond. Vol vuur vertelde hoofdmeester Seth een verhaal uit de Bijbel en daarna werd er enthousiast gezongen. Je moet dit meemaken om je er een beeld van te vormen. Vandaag waren er veel kinderen en dat verschilt nog al eens per dag. Ook in de kerk naast ons was er een kinderdienst voor de andere scholen. Het is hier, bij de Presbyterianen in elk geval, een gewoonte om op woensdagmorgen een kinderdienst te houden en dat is een goede gewoonte.

28.2

Bij ons in huis is Juliet, nu Lucy onderwijzeres is, om het huis schoon te houden, de was te verzorgen, bedden op te maken, de inkopen te doen en voor de maaltijden te zorgen. Vanmorgen is besloten dat Naomi hetzelfde gaat doen in het gastenverblijf. Naomi is een ongehuwde moeder met een dochtertje van zes. Een heel aardige meid die heel blij is met deze tijdelijke baan. Na schooltijd kan haar dochtertje gewoon komen en in het gastenverblijf zijn.

Solo moest vanmiddag naar Sunyani en Eskil en Gabriel wilden graag mee. Bodil besloot ook om mee te gaan. Dus wanneer ze toch naar Sunyani gaan dan maar meteen boodschappen doen. In Sunyani is bruin brood te kopen, het verse wittebrood is lekker maar minder gezond.

28.3Juliet en Naomi zijn de hele middag druk bij ons in de keuken bezig, want vanavond eten we als afscheid voor Bodil en Gabriel een Ghanese maaltijd: rijstballen met een gekruide pindasoep en kip. Er wordt een grote 5 liter pan met de ‘groundnutsoup’ gekookt en de kip wordt in deze soep meegekookt. Verder wordt er weer een teil met sinaasappelen uitgeperst. We drinken elke dag ruim van de verse sap en ’s morgens is er ook nog een kan met een mango/bananen/sinaasappel/meloen vers klaar gemaakt door Solo. Dus samen met de hele dag zon komen we geen vitamine te kort.

28.4Na de maaltijd wordt er een foto gemaakt van alle dames uit ons gezelschap als afscheid voor Bodil.