KANSARME KINDEREN!

Het is allemaal begonnen met de opvang van ‘kansarme kinderen’, er zijn nu ook weeskinderen, kinderen met een handicap en schoolkinderen. Maar er wordt nog steeds gezorgd voor ‘kansarme kinderen’, het zijn er geen 385 meer zoals in het begin maar nog altijd 200 op dit moment. Kinderen die thuis bijna niets te eten kunnen krijgen en nu ’s morgens een bord pap en ’s middags een warme maaltijd krijgen. Kinderen die anders misschien niet naar school zouden gaan, zoals nog steeds plaatsvind, maar nu voorbereid worden en gratis kunnen doorstromen naar de basisschool, de Junior High of zelfs de Senior High van de stichting. Kinderen die een beurs kunnen krijgen van de stichting om verder te studeren. Kinderen die twintig jaar terug begonnen op de dagopvang en nu als volwassenen arts zijn, of jurist, of accountant, of les geven op scholen van lager onderwijs tot hoger onderwijs.

Ik sprak gisteren, vrijdag, nog met Kofi, een jongen die we tussen de diverse opleidingen steeds weer een jaartje iets lieten verdienen en aanmoedigden om toch verder te gaan met studeren. We vroegen en…? Hij bleek nu in Winneba te studeren aan de ‘University of Education’.

Ondanks dat ik me heb teruggetrokken uit het werk van de stichting krijg ik toch een fijn gevoel wanneer ik jonge mannen en vrouwen als Kofi ontmoet en de zegen en de gevolgen zie van bijna 20 jaar arbeid die Tiny en ik mochten verrichten samen met de grondlegger van de opvang van kansarme kinderen Solomon Boateng. In september dit jaar is het 20 jaar geleden dat Solo startte. Zaken worden nu anders benaderd door een volgende generatie de pioniersfase is voorbij.

Johan is vanmorgen al voor zes uur vertrokken voor een lange reisdag van meer dan tien uur naar Navrongo. Hij hoopt volgende week woensdag naar Accra te reizen. Solo is al een tijdje bezig om voor Johan een afspraak te maken met de nieuwe minister van Arbeid. Hij was voorheen o.a. de gouverneur van deze provincie en is geboren in deze plaats Nsoatre. We kennen hem goed hij is er trots op wat de stichting voor zijn Nsoatre heeft mogen doen. Ook de officiële opening van het kindertehuis is door hem verricht, samen met anderen was hij gast in ons huis hier op de compound in Nsoatre. Johan hoopt dat hij als minister van Arbeid hem kan introduceren bij de minister voor Gezondheid en de minister voor Onderwijs, want dat zijn natuurlijk de ministeries die belangrijk zijn voor de stichting.

Tiny is vrijdagmiddag samen met Nienke en Joanne een bezoek gaan brengen aan Juliet. De baby is al flink gegroeid. Op 6 mei hoopt Juliet haar taak als manager van het Kindertehuis weer op zich te nemen.

 

 

 

 

 

Benson is vrijdagmiddag ook thuisgekomen van zijn kostschool in Bechem een plaats voorbij Sunyani in de richting van Kumasi. Benson studeert ‘accountancy’ aan de Senior High. Prince studeert ‘science’ in Berekum, George studeert ook in Berekum maar dan ‘art’ en Clement studeert voor het 2e jaar ‘art’ in Techiman. Tot op heden hebben alle kinderen een studiebeurs kunnen krijgen. Er zijn bedrijven en instellingen die elk jaar beurzen schenken voor verdere studie. Solo heeft het tot op heden nog steeds voor alle kinderen voor elkaar kunnen krijgen, ondanks soms tegenvallende studieresultaten maar pleitend dat het weeskinderen zijn.

Nog steeds hebben de kinderen van de dagopvang op vrijdag hun oranje uniform aan, beschikbaar gesteld door een zus van Solo. Bij dit stukje plaatsen we foto’s van de dagopvang. Om 11 uur komen de kinderen naar buiten om te spelen. Al hard lopend uit hun klassen rennen ze naar de speeltoestellen of gaan ze voetballen. Francien assisteert bij de dagopvang. Om kwart voor twaalf gaat de bel en moeten de kinderen weer naar hun klas.

Om twaalf uur gaat klas voor klas naar de eetzaal voor de warme maaltijd. Telkens gaat de bel voor de volgende van de vier klassen. Bij de ingang krijgen ze hun bord met het eten en daarna lopen ze naar de tafels waar ze een plaats wordt gewezen. Als laatste komen de kleintjes, de vijfde groep, zij worden geroepen en voor deze kinderen staan de bordjes klaar. Hierna wordt gebeden en dan mogen ze gaan eten. De kleintjes worden geholpen met het eten. Na het eten gaan ze terug naar hun klas en de groep één gaat slapen.

 

2 gedachten over “KANSARME KINDEREN!

 • 04.03.2017 om 17:09
  Permalink

  hoi,
  Fijn om te horen,dat Wim weeropknapt.We wensen jullie beiden gezondheid, succes met de werkzaamheden, plezier met de kids en een gezegende zondag!!
  Hartelijke groeten,
  Arie en Jannie Vervoorn.

 • 04.03.2017 om 17:03
  Permalink

  hoi,
  Fijn om te horen, dat Wim weer opknapt.We wensen jullie beiden gezondheid, succes met de werkzaamheden,plezier met de kids en een gezegende zondag!!
  Hartelijke groeten,
  Arie en Jannie Vervoorn.

Reacties zijn gesloten.