RUST!

Donderdag was het alweer de laatste dag dat Johan op bezoek was. Het is een drukke week voor hem geweest. Vrijdagochtend is hij om een uur of zes met de bus naar Bolgatanga vertrokken en vandaar met de taxi naar Navrongo. Dat zal wel een hele lange reisdag worden. Donderdag was er eerst een bezoek aan de Senior High School en besprekingen met de schoolleiding, daarna naar Sunyani voor het kopen van een buskaartje en vervolgens een bezoek en gesprek met Juliet, de manager van het Kindertehuis, die nu na de bevalling 3 maanden verlof heeft.

Ik besluit niet mee te gaan, hoewel ik me veel beter voel dan woensdag blijf ik nog een dagje thuis. Tiny besluit om bij me te blijven. Dus het is een rustig dagje geworden waarin we vanaf ons terras hebben zitten kijken naar de spelende kinderen en hebben zitten lezen.

 

 

 

Om 14.00 uur kwam Johan terug met een emmer met tien levende red snappers. De Senior High School had deze aan hem geschonken uit de visvijver. Het waren niet zulke hele grote maar voor ons met zijn drieën, Tiny, Naomi en ik, hebben we er toch drie maal een maaltje aan. Lekker samen met yam en kotomle. Maar ja levende vis, Naomi stond al te rillen, dus heb ik er bij allemaal de kop maar afgesneden. De eerste drie vissen heb ik toen schoongemaakt en dat viel niet mee want de vinnen zijn heel hard en stug en ik had geen goeie schaar. Toen Naomi zag hoe het moest gingen Tiny en Naomi de rest schoonmaken.

Nienke en Joanne gaan ’s morgens elke dag een poosje buiten spelen met Blessing, Elizabeth en Felix. Elizabeth en Felix kunnen dan een poosje voetballen en hun teveel aan energie wat uitputten. Blessing zit het liefst op een draaimolentje ze beweegt niet veel. Soms komt de oma met Isaac ook buiten op het speelterrein en zet hem dan op de draaimolen of de glijbaan. Maar deze dag bleef ze binnen. De foto’s zijn van de drie kinderen terwijl ze buiten spelen onder leiding van Nienke en Joanne.

Deze donderdag bleven de kinderen nog even buiten wanneer om elf uur de grote groep van 200 dagopvang kinderen naar buiten komt rennen. Dit is om de kinderen aan andere kinderen te laten wennen. De kinderen zijn altijd weggestopt en zijn nu vrij in hun bewegingen, maar soms te vrij. Met name Elizabeth is erg dominant over de andere kinderen, maar nu tussen de grote groep kinderen kroop ze toch maar dicht bij Nienke en Joanne. Alleen Felix bleef nog even meehollen met de andere jongens. Blessing is bang, zoals verwacht, maar geleidelijk zal ook zij gaan wennen aan andere kinderen. De vooruitgang van de kinderen in de afgelopen weken is opmerkelijk en er wordt veel over gesproken. Nienke en Joanne doen heel goed werk. Het is jammer dat Edna er niet is, haar moeder is nog steeds ‘travelling’, en oma past op haar maar kan haar niet brengen.

Het meisje Sylvester is nu helemaal opgenomen in klas 1 van de dagopvang en ontwikkeld zich heel snel tot verbazing van haar ouders.

Vandaag kwamen we tot de ontdekking dat maandag en dinsdag de scholen enz. gesloten zijn. Maandag is het een nationale feestdag ‘Onafhankelijkheidsdag’. Ik realiseer me dat het 60 jaar moet zijn want Ghana is in 1957 onafhankelijk geworden van Engeland. We zouden dinsdag naar het consultatiebureau gaan met babykleertje maar dat stellen we nu een week uit.