JOSEPH!

Joseph Gyebiri     

 84.1                                       

Geboren 4 april 1996, opgenomen in het weeshuis 17 november 2007

De ouders van Joseph zijn Kwame Gyebiri en Georgina Gyebiri.

Joseph, zijn broer en oudere zusters woonden met de ouders in het dorp Akrobosua, op 7 km van Nsoatre.

Joseph’s moeder en zusters gingen elke vrijdag naar de markt in Nsoatre om de producten van hun eigen farm zoals plantain en cassave, te verkopen. Van de opbrengst werd onder andere zout, gedroogde vis en zeep gekocht, voor het bereiden van hun maaltijden en het wassen.

Begin 1997 gedroeg de vader zich vreemd ten opzichte van vrouw en kinderen. Een week lang vroeg hij hun te verdwijnen. Ze dachten dat hij een grapje maakte, totdat hij van de farm terugkwam met zijn kapmes in de hand. Hij dreigde hen te vermoorden, wanneer zij niet onmiddellijk zouden verdwijnen.

De moeder en haar kinderen, waaronder jonge Joseph, vluchtten naar Nsoatre.

In Nsoatre bood een vrouw hen een constructie van hout aan als onderdak, een plek waar zij in kookte. De vrouw hielp hen ook om aan eten te komen.

In 2003 kon Georgina, de moeder, op de dagopvang gaan werken als schoonmaakster.

’s Avonds konden Georgina en Joseph in een van de klassen slapen, dankbaar maakten ze hier gebruik van.

Begin 2007 werd het weeshuis opgestart. Door omstandigheden (de aangestelde verzorgster meldde zich ziek), ging Georgina de eerste kinderen verzorgen. Gezien de houding van de aangestelde verzorgster werd die ontslagen en werd Georgina aangesteld.

Omdat Joseph steeds bij haar was werd hij later dat jaar opgenomen als een van de weeskinderen. Zelf realiseert hij zich nauwelijks dat Georgina zijn moeder is en noemt hij haar ook tante.

2015, leeftijd 19 jaar, klas 3 Senior High School.

Joseph is serieus met het geloof bezig en heeft hier veel interesse in. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn broertjes en zusjes en helpt hen graag met het maken van hun huiswerk. Joseph heeft van september tot december 2015 elke ochtend op de dagopvang. Hij hielp hier met lesgeven.

In januari 2016 startte Joseph opnieuw op de Senior High School, hij was gezakt voor wiskunde. In zijn vrije tijd maakt Joseph zich nuttig. Hij heeft een goede band met Seth en Solo.

Joseph is een serieuze jongen die erg behulpzaam is voor zijn broertjes en zusjes en wanneer je het hem vraagt wil hij graag dingen voor je doen.