HANNAH!

85.1Afia Hannah 

                                                

Geboren 4 april 2003, opgenomen in het weeshuis op 8 september 2012

Met tranen in de ogen vertelt de oude man die voor Hannah zorgde het verhaal van Hannah.

De ouders zijn Kwame en Yaa Eunice. Beide komen uit Noord Ghana en hebben daarom waarschijnlijk geen familienaam. In maart 2001 emigreerden vader Kwame en moeder Eunice naar een klein dorpje Akrobosua op ongeveer 17 km van Nsoatre. Het dorpje valt onder de verantwoordelijkheid van de Nsoatre Traditional Council.

De eigenaar of leider van Akrobosua, Yaw Nsia, accepteerde Kwame en Eunice en gaf hun een stuk land om te bewerken. Het ging goed met hen, ze verkochten de opbrengst van het land: maïs, groenten en andere landbouwproducten. Ze verdienden zo een beetje geld en konden elk jaar kort naar het noorden gaan om hun familie te bezoeken.

Kwame en Eunice waren, sinds ze zich in Akrobosua hadden gevestigd, zeer behulpzaam voor de oude Yaw Nsia en hij accepteerde hen hartelijk als zijn kinderen. De in 2003 geboren Hannah beschouwde hij als zijn kleindochter. Vanaf 2008, toen Hannah 5 jaar was, bleef Hannah achter onder de goede zorg van de oude Yaw Nsia en zijn vrouw wanneer haar ouders, voor het gebruikelijke tweewekelijkse bezoek, naar het noorden gingen. In april 2010 gingen Kwame en Eunice opnieuw naar het noorden voor familiebezoek, maar sinds die tijd is er niets meer van hen vernomen. Alles werd gedaan om te achterhalen wat er is gebeurd maar dat heeft niets opgeleverd. Het was een grote schok voor Yaw Nsia en zijn vrouw. In juni 2011 stierf de vrouw van Yaw Nsia en hij is er van overtuigd dat dit mede is veroorzaakt door het verlies van Kwame en Eunice, een schok die ze niet kon dragen. “Ik”, aldus Yaw Nsia,” en de enkele inwoners van dit dorp leven heel gelukkig samen. Ik besloot Hannah naar school te laten gaan maar de afstand om naar school te lopen in Nsoatre is te groot. Ik ben nu oud en de toekomst van Hannah is belangrijk. Alstublieft neem Hannah en zorg voor haar, ik zal altijd voor jullie en voor Hannah bidden. Dank u wel!”

2015, leeftijd 12 jaar, Primary School klas 4.

Hannah is een rustig bescheiden meisje. Ze houdt zich graag op de achtergrond en vraagt bijna geen aandacht. Hannah is niet afwezig maar reageert nauwelijks en mengt zich weinig in een ander gesprek. Als het erop aankomt kan Hannah goed voor zichzelf opkomen maar ook voor anderen.

Ze praat weinig Engels maar volgt je wel en lijkt je goed te begrijpen. In kaart spelletjes is Hannah erg goed en vindt het leuk om te doen. Hannah kijkt eerst de kat uit de boom maar speelt later wel mee met de spelletjes.

Hannah is een lief meisje dat houdt van eerlijkheid!