INKOPEN EN GELD WISSELEN!!

Zo’n eerste dag is er altijd een van acclimatiseren en alles op orde brengen. Rustig om 8 uur opstaan. Juliet was er al vroeger omdat het op ons terras en daarbuiten zo’n rommel was. Er zijn twee problemen die dit veroorzaken de grote droogte en het afbranden van de landbouwgronden.

21.1Bomen zijn aan het verdrogen en dat geeft veel blad. Onze sinaasappelbomen, 6 stuks, zitten vol met sinaasappelen maar blad en sinaasappelen zien er verdroogt uit. Gelukkig lijkt het alleen maar zo wat de sinaasappelen betreft want ze zitten vol sap. Verder is het harmattan tijd, dat zijn de woestijnwinden, vandaar ook de turbulentie tijdens de vlucht. Maar het betekend ook dat de nacht en ochtend koud is en overdag zeer warm en droog.

Het tweede probleem is het afbranden van de landbouwgronden. Overal dwarrelen zwart verbrande deeltjes rond en de lucht is verontreinigd. Je ruikt de brandlucht en soms is zo erg, gelukkig nu nog niet, dat het ademen bemoeilijkt wordt.

Voor het gastenverblijf was door Solo ook een internetmodem gekocht, het werkt prima, maar sinds het werkt doet mijn eigen modem het niet meer en daar ben ik niet blij mee. Dus vanmiddag maar naar het gastenverblijf om mijn blog van gisteren en eergisteren te uploaden.

Na de koffie is Solo met Ria, Herbert en Bodil inkopen gaan doen in Sunyani. Ruim 4 uur later kwamen ze vol geladen terug. Ook was er geld gewisseld en Solo had mij al gezegd ik probeer 4,15 voor een euro te krijgen, de koers bij de bank is 3,85 en verder in hotel en de markt 4,00, maar Solo kwam terug met 4,25 voor de euro. Een prima koers dus.

21.2Deze ochtend hebben we onze eerste sinaasappelsap van eigen bomen gedronken. Heerlijk zoet en fris! Aan het eind van de middag is er ook voor de gasten even twee bakken vol geplukt, je ziet niet dat er wat af zijn.

Om 20.00 uur zijn we allemaal inclusief Solo bij elkaar in ons huis voor koffie, thee of chocolademelk. Inmiddels heeft Herbert uitgevonden dat de simcard van mijn internetmodem niet goed werkt. Ik had al een paar maal tegen Solo gezegd dat de simcard wanneer je hem uitleest een verval datum aangeeft van 28 jan., nu dat was niet zo enz. want er was 6Gb opgezet en dat is geldig tot medio maart, inderdaad dat geeft hij ook aan. Dus Solo moet morgen maar naar Vodafone in Sunyani want 6Gb kost heel wat en zij maken het maar in orde.

We laten vallen dat we vandaag 51 jaar getrouwd zijn, dus felicitaties en Ria leest onze trouwpsalm: Psalm 84. We besluiten om nog even naar het gastenverblijf mee te gaan, want de kinderen moeten naar bed. En zo hebben we nog een tijdje gezellig zitten praten.