FUFU!

67.1Donderdag hadden we besloten om vrijdag maar eens de fufu te gaan proberen. Voor onze hulpen en vooral Naomi is fufu de favoriete maaltijd. Overigens is fufu met verschillende soepen voor de meeste Ghanezen de favoriete maaltijd. Je kookt eerst cassave en plantain en vervolgens ga je dit fijn stampen terwijl het gemengd wordt in een grote houten pot met een lange paal; de stamper. Het is behoorlijk zwaar werk. Van dit gestampte plakkerige geheel worden ballen gemaakt die platgedrukt worden. Op je bord wordt hierover de soep gegoten. Wij kozen de veilige variant pindasoep met kip. Maar er zijn veel variaties mogelijk met de soep en verder stukken geitenvlees of vis.

 

67.2Bente en Ria hebben er flink van gegeten en vonden het lekker, Krister en Eskil vonden het wat minder, ik heb er flink van gegeten en Tiny een klein portie. Ik vind het wel lekker maar vind de wijze van het klaarmaken minder hygiënisch. Maar nu was vooraf de grote houten pot flink uitgeboend en werd schoon water gebruikt om de handen nat te maken en de binnenkant van de pot. Het probleem vind ik dat het na het stampen niet meer wordt gekookt.

 

67.3Tegenwoordig is er ook een machine die het stampen niet meer nodig maakt. Ze vroegen om ze het buiten de poort in de machine konden laten doen, maar dat hebben we afgewezen. De machine zal in de ogen van de Ghanezen wel schoon zijn maar wij hebben stellen toch andere eisen aan hygiëne.

Tegenwoordig kun je in supermarkten in de grote steden ook gewoon instant fufu kopen dus dat maakt het nog eenvoudiger.

De samenstelling van fufu kan per streek of land verschillen. Zo is in Nigeria yam fufu favoriet. Maar Juliet liet me weten dat dit nogal eens problemen met de darmen veroorzaakt. Ria vroeg zich af waarom we geen cassave eten in plaats van yam. Cassave is veel zachter en komt dichter bij onze aardappelen wanneer gekookt. De belangrijkste redenen voor mij is dat cassave geen enkele voeding bevat, onze conclusie, na een discussie, is dat dit ook niet nodig is want wij eten veel groenten. Ghanezen eten weinig groenten zij eten om de maag te vullen vandaar dikwijls fufu, want vol wordt je er wel van ook de andere morgen nog. Solo vertelde dat hij ’s avonds na vijf uur geen fufu meer eet en dat kan ik goed begrijpen.

67.4

De afgelopen dagen is vooral Ria druk geweest met het uitwerken van de documenten met afspraken en regels voor het kindertehuis en de dagopvang. Dit is natuurlijk gebeurt in overleg met de betrokkenen. Verder hebben we met Lucy, Seth en Georgina gesproken over de kleuren en afbeeldingen op de wanden van de nieuw te bouwen eetzaal en klas 1, plus de overige klassen. In de prijs van de nieuwbouw zit ook het opnieuw schilderen van de bestaande dagopvang met de klassen 2B, 2A, 3A en 3B. Voor elke klas is een thema vastgesteld. Via internet hadden we diverse afbeeldingen gedownload zodat ze konden kiezen.

De meiden van het kindertehuis hebben al gevraagd of hun kamers ook zo mooi kunnen worden zoals de kamer voor de kinderen met een handicap.

Gisterenmiddag hebben we de documenten met betrekking tot het kindertehuis doorgenomen met de nieuwe manager Juliet. Het doornemen en bespreken is niet eenvoudig en we zijn er dan ook 2uur mee bezig geweest.

Vanmorgen hebben we de documenten opnieuw doorgenomen maar nu met ook de directeur Solo erbij. Er is nu volledige overeenstemming over de gang van zaken in het kindertehuis en de taakverdeling.

Op het terrein is hard gewerkt deze morgen door de kinderen en er wordt hard gewerkt door de bouwvakkers. In afwachting van de BBQ vanmiddag gaan wij nu stoppen tot maandag, dan hopen wij overeenstemming te bereiken over de documenten met afspraken en regels voor de dagopvang.