DREIGEND!

Zondag was voor ons een rustdag, maar geen rustige dag. De hele week was er in de kerk naast ons ’s avonds een bijeenkomst waarbij veel geschreeuwd werd. Helaas was het deze zondagmorgen opnieuw zo en begon de dienst al om 9uur, dus tegelijk met de uitzending van de dienst in Woerden. We zijn daarom maar naar binnen gegaan en hebben daar geluisterd naar de dienst waarin ook de doop werd bediend.

Gelukkig was het tijdens de avonddienst wel rustig. Maar omdat het hier al rond 6uur donker wordt beluisteren we die altijd in de woonkamer.

69.1Gisteren was het de hele dag dreigend donker weer, maar helaas geen regen. Het is nu al weer 2 weken droog. Het heeft geregend in Sunyani oostelijk van ons en het heeft geregend in Berekum westelijk van ons, maar niet in Nsoatre.

Dreigend is ook de situatie ten gevolge van de aanslag in Ivoorkust op een hotel aan de kust. De aanslag is met boten vanuit zee gebeurt niet ver van de grens met Ghana. Mali, Burkina Faso nu Ivoorkust is de volgende Ghana? Maandag hopen we ook naar de kust te gaan.

Krister en Bente hadden hun vriendje ‘Bobby’ meegenomen toen ze deze morgen bij ons kwamen. Bobby is nu tam en blijft het grootste deel van de dag in de buurt van de kinderen. Ook ‘Max’ de geit is nu tam en kan los rondlopen, alleen wanneer de kinderen van de dagopvang buiten zijn wordt hij aangelijnd bij het gastenverblijf.

69.2

69.3Tiny is de hele dag druk met haar naaiwerk, tot zelfs laat in de avond, hoe laat weet ik niet want ik sliep al. De kleding voor Krister, Bente en Veronika begint er mooi uit te zien, maar het is een heel werk. Een probleem is dat de draad steeds knapt en de draad in de naald krijgen lukt niet meer zo goed sinds de oogproblemen. Ik probeerde het ook maar zag niet eens het oog in de naald, dus een draad er doorheen krijgen kon ik wel vergeten.

Ria heeft ’s morgens een gesprek gevoerd met Juliet. De veranderingen worden goed zichtbaar en zijn erg positief. Tijdens de BBQ had zij duidelijk de leiding. Mercy de huismoeder gaat steeds beter functioneren en we zien dat ze steeds meer aandacht gaat geven aan de kinderen.

69.4Ria laat Juliet ook weten dat Gideon de geit en kippen mag gaan verzorgen en hokken mag gaan timmeren op ons privé terrein. Overtollige kippen moeten worden geslacht en kunnen gebraden en opgegeten worden. Het is prima vlees hebben we gemerkt. Solo liet weten dat met een paar weken dorpelingen zouden komen ophalen. Ik liet hem weten dat hij dat wel kon vergeten. ’s Middags kwamen Gideon, Benjamin en Stephen al met planken aansjouwen. Bij navraag bleek dat ze een hele partij hadden losgekregen bij een houtzagerij. De jongens zijn slimmer dan Solo, die voor meer dan 200 cedis hout had gekocht voor Herbert waar hij niets aan heeft.

’s Middags hebben Ria en ik een gesprek met Solo en Lucy, de manager van de dagopvang. Ook daar is het nieuwe management goed waar te nemen. We nemen de procedures en functie beschrijving door en Solo is akkoord met de opgestelde regels. Sinds vorige week is er een nieuwe procedure voor kinderen die niet tijdig worden opgehaald. Vanaf 2uur kunnen de kinderen worden opgehaald. Het personeel is tot 3uur aanwezig. De kinderen moeten voor 4uur worden afgehaald. Om 2uur komt er een stagiaire van Social Welfare, deze blijft tot de kinderen zijn opgehaald. Kinderen die om 4uur niet zijn opgehaald rapporteert de stagiaire aan Social Welfare en de manager. Wanneer eenzelfde kind regelmatig niet wordt opgehaald, krijgen de verzorgers een waarschuwing van Social Welfare. Aangezien het voorkomt dat ouders of verzorgende een kind gewoon vergeet kan het leiden tot het uit huis plaatsen van het kind.

We brengen Solo op de hoogte van overleg en afspraken met Lucy, Seth en Georgina over kleuren en afbeeldingen voor gebouwen van de dagopvang.

Inmiddels is er begonnen met blokken te maken voor de uitbreiding. Er zijn zo’n 1.000 blokken klaar die moeten drogen en uitharden en dat duurt meestal 2 weken. Het zijn de blokken voor de fundatie. Tijdens het uitharden kan worden begonnen met het graafwerk.

69.5