DE DAGOPVANG!

Vrijdag 7 november 2014

De tijd begint al weer op te schieten van ons bezoek aan Ghana. Maandag komt Gideon hier naar toe rijden en dan gaan we woensdag op Accra aan en donderdag vliegen we terug. Dus we zijn aan onze laatste week begonnen. We zullen het uitzicht vanaf terras of tuin op het weeshuis en de dagopvang missen.

33 IMG_3054Daarom nu even aandacht voor de dagopvang. Het is vrijdag en dan dragen veel kinderen hun oranje schooluniformpjes. Al voor zeven uur wordt elke dag het terrein en de klaslokalen aangeveegd, terwijl intussen de kooksters bezig zijn een grote ketel pap te maken. Vanaf ongeveer 7.oouur beginnen de kinderen te komen, een enkeling is nog vroeger. Ze komen binnen door het rode poortje op de foto.

Ze spelen tot 8.15uur buiten wanneer het droog is en dat is het meestal. Regen start meestal tussen 2 – 3 uur in de middag of ’s avond of ’s nachts.

33 IMG_2904

Om 8.15uur belt Lucy, onze hulp, en dan gaan de kinderen naar hun klassen.

33 IMG_3035

 

In de eetzaal wordt alles gereed gemaakt voor het bord pap. Lucy gaat de jongste groep tellen, daar wordt een bord met pap voor klaargezet. Om 8.30uur belt Lucy weer en komen de kinderen ordelijk klas voor klas aanlopen.

33 IMG_3031

 

De oudste vier groepen gaan netjes in de rij en krijgen een bord pap aangereikt en lopen daarna naar hun plaats. Daarna komt de groep kleintjes die stuk voor stuk op hun plaats gezet worden. Wanneer iedereen zit wordt er gebeden en mogen de kinderen eten. De pap is op maandag, woensdag en vrijdag: Maïspap. Op dinsdag en donderdag: Rijstpap. Om twaalf uur gaat het met de middagmaaltijd precies zo.

33 IMG_3052De middagmaaltijd bestaat op maandag en woensdag uit rijst met een gekruid sausje, op dinsdag en donderdag uit yam met ampesi (gekookte groene groente met kruiden, lijkt op onze spinazie wanneer het klaar is) en op vrijdag is er jollof rijst (rijst waardoor tomaten zijn gekookt).

33 IMG_3127

Na de maaltijd wacht er een flinke afwas voor de assistent kookster. De kleintjes gaan na het eten slapen en vanaf 13.30uur wanneer de scholen sluiten worden kinderen opgehaald. Er zijn kinderen die tot een uur of zes blijven maar vanaf drie uur verblijven die in het weeshuis, waar de oudste meisjes op ze passen. Woensdagmorgen is er voor alle kinderen de kinderdienst in de eetzaal. Op donderdag en vrijdag spelen de twee oudste groepen van 10 – 11 uur in de eetaal, de ene groep op donderdag en de andere op vrijdag. Om 11.00uur gaan alle kinderen naar buiten om te spelen.

33 IMG_3102

Vandaag doe ik het rustig aan, ik ben op mijn gemak de dossiers van de weeskinderen aan het doornemen. Het was een drukke week met alle gedoe in verband met de staking. Maar gelukkig is het met betrekking tot onze twee scholen de Primary en de Junior High goed gekomen en hebben de stagiaires van “De Driestar” hun studie kunnen doen. We hopen dat maandag de rest van het onderwijs ook weer draait. Joseph ons oudste weeskind heeft gewoon les ontvangen, hij zit in de examen klas van de Senior High. Nagenoeg overal hebben examen klassen van de Junior High en de Senior High les gekregen en dat is dan toch nog een positief punt bij alle negatieve problemen met betrekking tot de staking. Ook positief is dat in Kwabenakuma, 18 km van Nsoatre, waar we als stichting een nauwe band mee hebben, het onderwijzend personeel van huis naar huis is gegaan om de kinderen te bewegen weer naar school te komen. Het zal er wel hoofdzakelijk om gegaan hebben de ouders te overtuigen, want die hadden weer een paar weken goedkope arbeidskrachten, de kinderen willen over het algemeen graag naar school.

Eén gedachte over “DE DAGOPVANG!

  • 08.11.2014 om 22:13
    Permalink

    En die laatste zin is veelzeggend – zou ik nooit aan hebben gedacht of hebben verwacht.
    Zo adhv de artikelen denk ik dat het goed was voor jullie om daar geweest te zijn, zo precies nu. Pfff – wat een klus!!

Reacties zijn gesloten.