DAGOPVANG GEHANDICAPTE KINDEREN (1)

Van september t/m november 2015 zijn er twee stagiaires, Dyon en Cyrelle, in het weeshuis en de dagopvang geweest. Zij hebben o.a. de weeskinderen en de gehandicapte kinderen geobserveerd en daar een analyse van gemaakt. De drie gehandicapte kinderen zijn geobserveerd en begeleid door Dyon. Wij willen u via deze blog nogmaals kennis laten maken met onze drie gehandicapte kinderen.

BLESSING NYARKO

2.1Eind 2015 is Blessing 5 jaar geworden. Zij wordt verzorgd door haar oma Margaret Kyeraa.

Blessing is gezond geboren, haar moeder stierf voordat ze 1 jaar werd. Na 1 jaar kreeg ze stuiptrekkingen, Blessing kan lopen maar niet praten.

Het buurtje waar ze woont is een heel arm gedeelte van Nsoatre in de richting van Aduonya. Het is een slechte leefomgeving en zeker voor een meisje zoals Blessing.

Blessing is niet zindelijk, maar draagt ook geen luier (in 2015). Ik vermoed om financiële redenen. Maar dit maakt wel dat je soms in erg onhygiënische situaties komt.

Blessing kan niet praten maar maakt wanneer ze erg ontspannen is wel wat geluiden. Ze wappert vaak met haar handen. Dit doet ze wanneer ze blij en ontspannen is.

Blessing heeft een vrij korte spanningsboog en vind het dan ook lastig om een tijdje met één ding bezig te zijn. Ze beweegt veel, zit graag overal aan en stopt veel in haar mond.

Hoe ik Blessing zie: het is een meisje met een heel laag ontwikkelingsniveau. Dit blijkt ook wel uit haar gedrag. Spullen voortdurend in je mond stoppen, overal aanzitten en een korte spanningsboog is allemaal gedrag wat bij een baby van 0,5 á 1 jaar hoort.

Blessing is erg gericht op eten en houdt hier dan ook erg van. Ze focust zich op voedsel en pakt het liefst al het voedsel van anderen om het op te eten.

2.2In de tijd dat ik bij Blessing was heeft ze geleerd om de deur zelfstandig open te doen en ze kan dus zo naar buiten lopen. Dit omdat ze erg gemotiveerd is om buiten te spelen. Ik heb van september t/m november bijna iedere dag met haar buiten gespeeld. Dit vond ze zo leuk dat ze op een gegeven moment haar schoenen pakte en bij de deur ging staan toen ik binnen kwam.

Ze heeft zichzelf dus aangeleerd om de deur te openen. Hetzelfde met het eten, ze is hier heel erg gemotiveerd voor en leert zichzelf dingen aan. Dit betekend naar mijn mening niet dat ze in andere dingen ook zo leerbaar is.

Je kunt dit meisje blij maken met schootspelletjes, buiten spelen (met name schommelen of op het draaimolentje), rennen, muziek maken en zingen.