GRACE

Grace Abena Saa

1.1Ja hoe gaat het met Grace? We schreven op 15 augustus in de blog over haar. Grace is 7 jaar en is geopereerd in het Komfo Anokye Hospital Peadiatric Oncolology Unit in Kumasi aan een tumor onder in haar rug. Zij moest daarna 6 nabehandelingen krijgen van elk 3 dagen. De predikant had samen met collega’s 3 behandelingen gefinancierd omdat de kerkelijke gemeente weigerde om geld voor de nabehandelingen bijeen te brengen. Tiny en ik hebben toen de 4e behandeling betaald en twee verpleegkundigen uit onze kerkelijke gemeente in Woerden betaalden behandeling 5 en 6. We hoopten dat na de 6e behandeling Grace zou zijn genezen.

Helaas is dit niet het geval, het blijkt dat Grace totaal gedurende 3 jaar zal moeten worden nabehandeld.

Er is een brief van het ziekenhuis ontvangen gedateerd 3 december 2015. Hierin wordt melding gemaakt dat Grace sinds 9 juni 2015 wordt behandeld. Zij heeft een Germ Cell Tumour (kiemcel tumor) één van de jeugdkankersoorten. De behandeling hiervoor is 3 jaar chemotherapie met totaal 14 behandelingen, volgens het ziekenhuis.

Grace heeft dus 6 behandelingen gehad en moet nog 8 behandelingen krijgen.

1.2De kosten van deze 8 behandelingen zijn ongeveer GHȼ 7.000 ofwel ca. € 1.750 en dat nog zonder de reis- en verblijfskosten. Een gezinnetje bestaande uit vader, moeder en vier kinderen (zie foto) en een maand inkomen van ca. € 12,50 kan dit natuurlijk onmogelijk betalen. Dus kwam de vader op 14 december met de brief naar Solo toe. Solo was er juist de dag daarvoor op bezoek gegaan om te kijken hoe het met Grace ging. De moeder vertelde dat haar man een week geleden met Grace naar Kumasi was vertrokken voor de 6e  behandeling.

Solo zond de brief naar mij door en mailde dat Grace nog steeds het hele pakket van verband en pleisters op haar rug had.

Ik liet Solo weten dat het te gemakkelijk was om het geheel bij Kinderhulp neer te leggen en dat ik eerst wil horen wat de kerkelijke gemeente denkt bij te dragen. Gods Woord leert ons dat we elkaars lasten moeten dragen en dat moet de Presbyteriaanse kerk waarvan ze lid zijn maar eens tonen. De predikant besloot om het in de vergadering van het district op woensdag 30 december te bespreken. Hij had er waarschijnlijk weinig vertrouwen in om dit met zijn eigen kerkenraad te bespreken.

Dus was het afwachten welk antwoordt we zouden krijgen.

1.3Over het algemeen bekommerd men zich in Ghana niet over zo’n arm gezin. En dat het gezin heel arm is kun je zien aan hun huisje van gedroogde modder, maar binnen is het nog erger. U ziet op de foto waar het gezin moet slapen, de baby ligt er al. Ik denk dat vader en enkele kinderen meestal in het schuurtje op de grond of buiten slapen.

Het district heeft besloten dat ze 10% van de kosten zullen betalen, niet zo geweldig dus. We hopen D.V. 26 januari voor twee maanden naar Ghana te gaan en hebben dus alle tijd om eens een pittig gesprek te houden met predikant en kerkenraad.

Dus er moet nog GHȼ 6.300 ofwel € 1.575,- bij elkaar worden gesprokkeld voor de overige 8 behandelingen en dat gespreid over twee jaar. Nu dat moet te doen zijn. Wanneer er onder de lezers zijn die hierin bij willen dragen dan kunnen ze een bedragje over maken naar de rekening van de stichting, graag met vermelding ‘voor Grace’.