DAGOPVANG GEHANDICAPTE KINDEREN (2)

Isaac Kumi (6 jaar oud in 2015) is een vrolijke en bewegelijke jongen.

3.1Isaac was 3 dagen oud toen hij stuiptrekkingen kreeg, hij werd opgenomen en ging weer gezond naar huis. Maar de stuiptrekkingen bleven terugkomen en leidde tot het spastische jongetje wat hij nu is.

Hij wordt verzorgd door zijn oma en opa. De moeder is 25 jaar en heeft na Isaac nog 2 gezonde kinderen gekregen. Ze leeft in de buurt van Berekum en ze heeft nooit meer naar het jongetje omgekeken na de geboorte, ze komt ook niet op bezoek. Men schaamt zich om toe te geven dat men een gehandicapt kind heeft en meestal zijn het de oma en opa die zich over zo’n kind ontfermen. Oma is 45-50 jaar en ziet er flink uit en Isaac heeft de hele dag haar zorg nodig. Opa is 73 jaar en samen hebben ze 5 kinderen waarvan de moeder van Isaac de oudste is. Opa is ijzervlechter van beroep maar heeft geen werk.

Isaac lacht veel en lijkt blij en gelukkig. Hij kan niet lopen maar kan zich wel voortbewegen door zichzelf over de grond heen te schuiven. Isaac heeft beugels om zijn benen en goede stevige schoenen aan. De schoenen zijn voor bescherming van benen en voeten omdat hij natuurlijk allerlei spastische bewegingen maakt en zichzelf zou kunnen beschadigen.

3.2Contact spelletjes zoals kietelen, op zijn lichaam kloppen en zijn handen vast pakken vindt hij erg leuk. Isaac kun je erg blij maken met actie- reactie- spel. Denk aan een toren bouwen en de blokjes weer omgooien, op het knopje van de camera drukken en de lichtflits zien, twee blokjes tegen elkaar aan tikken zodat er dan geluid ontstaat. Heel simpel en basaal spel. Hieraan zie je ook dat zijn ontwikkelingsniveau erg laag is. Ik vermoed dat zijn ontwikkelingsniveau niet hoger is dan 1,5 á 2 jaar.

Isaac zijn oma doet iedere dag oefeningen met hem, een soort fysiotherapeutisch oefeningen om zijn spieren sterk te houden vermoed ik. Het is belangrijk dat Isaac afwisselend in zijn (speciale) stoel zit en op de grond ligt. Hij vind het ook leuk als je zijn stoel buiten zet zodat hij weer even een andere omgeving om zich heen heeft. Hij houd ervan om opgetild te worden of op schoot te zitten.