AUDITIE

Vanmiddag, vrijdag, op auditie geweest bij de ‘Nsoatre Traditional Council’. De Nsoatrehene, de hoogste Chief, hield vandaag zijn rechtszitting en had Tiny en mij uitgenodigd. Na het traditionele welkom, hebben we toelichting gegeven op de plannen die de stichting aan het uitvoeren is en nog denkt uit te voeren.

IMG_0660

Tijdens het welkom werd ons een fles whisky aangeboden zoals gebruikelijk. Dus deze maal geen fles Henkes jenever, maar whisky. Kennelijk zijn we in een opwaartse lijn. Na enkele minuten kwam men beleefd vragen of ze de fles weer terug mochten. Dat was te verwachten, aan de verpakking te zien was het al tig keer gebruikt. Het is ook maar traditie. Links en rechts van de Nsoatrehene zitten wel 30 Chiefs  die je allemaal een hand moet geven en als laatste ga je tussen de bewakers met de zwaarden door naar de troon om de Nsoatrehene een hand te geven. Aangezien we elkaar kennen en we ook bij hem thuis zijn geweest, hebben we snel wat persoonlijke zaken gewisseld. De Nsoatrehene praat natuurlijk niet rechtstreeks met de mensen maar altijd via een tussenpersoon, maar in dit geval lag het toch even anders.

Ik liet de foto’s aan Lucy zien en vroeg of ze daar wel eens geweest was: O nee! Ik ben bang voor hem, want als hij sterft nemen ze je hoofd om met hem te begraven. Lucy, dat gebeurt niet meer. Zijn er bij de dood van de laatste Chief mensen het hoofd afgeslagen? Wanneer er in een andere plaats de Chief sterft dan mogen wij niet meer in het donker naar buiten, want dan komen er mensen uit dat dorp om je hoofd er af te slaan. Wanneer onze Chief sterft gaan ze naar andere plaatsen om mensen te zoeken, ze doen dat niet bij de eigen mensen.

Ik weet dat het de gewoonte was, maar onder Rawlings zijn dit soort zaken verboden, maar ik denk dat zo’n 30 jaar terug dit nog plaats vond en misschien op kleine schaal nog wel.

Eén gedachte over “AUDITIE

  • 04.03.2013 om 19:47
    Permalink

    Zo zo, de Woerdenhene op bezoek bij de Nsoatrehene :).

Reacties zijn gesloten.