ADAE BORESO

Vanmorgen, 5 maart, naar Adae Boreso geweest om foto’s te maken van de kliniek. Het wachten is op het opstarten van de kliniek. Er is overlegd met de gezondheidsautoriteiten, men wil zo snel mogelijk opstarten maar het probleem is de nieuwe regering. Vanuit de overheid is er dit jaar nog geen  geld gekomen voor de diverse uit te voeren zaken. Het lijkt wel of de nieuwe regering niets doet, er zijn dan ook flinke demonstraties tegen de overheid.

Een week voor de verkiezingen op 7 december 2012 kwamen ze ook naar Adae Boreso en de bevolking werd beloofd dat ze op het elektriciteitsnet zouden worden aangesloten. De bevolking is zo dom om dat soort beloftes te geloven. Dus men begon enthousiast langs de weg een strook te kappen en zelfs gaten te graven voor de palen. Nu is het zo dat de stroom uit Nsoatre moet komen en dat is 9 km. Na de verkiezingen is er niets meer vernomen en zo is het in het hele land gegaan. Solo probeert ze duidelijk te maken dat ze moeten stoppen met politici te geloven. Bovendien zijn er voor Adae Boreso en veel andere dorpen wel andere prioriteiten te stellen zoals een redelijke toegangsweg bijvoorbeeld.

IMG_0865

In Kantro werd kort voor de verkiezingen een waterpomp beloofd. Er werd een apparaat langs gestuurd om snel wat te boren en na de verkiezingen werd niets meer vernomen en heeft Kinderhulp Ghana een pomp laten slaan op een andere plek in Kantro. Telkens weer trapt de bevolking in dit soort mooie beloftes.

IMG_0858

De kliniek ligt er prachtig bij, er zijn nog wat zaken die opgeruimd moeten worden maar dat komt wel. Links en rechts staat een toiletgebouw met toilet en wasgelegenheid. Links voor de patiënten en de rechts voor de verpleegster of verpleger die er permanent gaat verblijven. Aan de rechterkant is ook de woonruimte.

Er is afgesproken dat we de officiële opening zullen doen wanneer Leo en Hans met hun gezelschap in Ghana zijn. We hebben begrepen dat het D.V. tegen eind oktober zal zijn. Zelf hopen we hier dan ook te zijn, D.V. hopen we van medio oktober tot half december opnieuw in Ghana te zijn.

Terugrijdend van Adae Boreso, misschien 1 km buiten het dorp, staat er een oude vrouw langs de weg te bedelen of ze mee mocht rijden. De vrouw had twee trosjes planteen bij zich. Trosjes want planteen kunnen geweldige trossen zijn van meer dan 5kg. Dit waren twee trosjes van misschien 10 bakbananen elk. We stopten legde de planteen in de auto en namen haar mee. Ze bleek 84 jaar oud te zijn en uit Nsoatre te komen. Dus is ze twee uur gaan lopen naar een stukje grond waar ze misschien iets heeft verbouwd of waar wat bomen staan, plukt twee trosjes planteen zodat ze weer enkele dagen te eten heeft, en moet dan weer twee uur terug lopen. Voor haar was het een vanzelfsprekendheid maar voor ons, realiserend een halve dag druk voor twee trosjes planteen en dan toch relaxed en tevreden zijn terwijl je 84 bent, was het een les.

Eén gedachte over “ADAE BORESO

  • 06.03.2013 om 10:13
    Permalink

    Zouden het de zelfde politici zijn als bij ons?

Reacties zijn gesloten.