ONAFHANKELIJK

Dat werd Ghana op 6 maart 1957, maar ik denk dat ze meer afhankelijk zijn dan in de periode voor die datum. Het land is nu afhankelijk van China, die er wel aan zal bijdragen om het land leeg te zuigen. Je kunt ook zeggen beroven van zijn grondstoffen, ik begreep dat ze hun vingers ook al hadden uitgestoken naar de goudmijnen. In elk geval is de slavernij weer terug. China voert grote projecten uit in Ghana, maar daar moet flink voor betaald worden. Ze voert het uit met Ghanese arbeidskrachten die voor een habbekrats moeten werken. Wanneer ze dat weigeren worden ze ontslagen en nemen ze weer een nieuwe lading aan. Er is verder toch nauwelijks werk te vinden.

Gisterenavond kregen we alvast een cadeautje van de overheid: van 06.00-10.00 zaten we weer heerlijk in het donker en de hitte.

IMG_4615

Twee weken hadden de arme kinderen geoefend voor de parade en dan moesten ze vandaag uren in de brandende zon staan, wachtend op hun beurt om langs het podium te marcheren. Alle scholen deden mee en dat zijn er verbazingwekkend veel. Elke school had een selectie uit zijn leerlingen gemaakt wie er mee mocht lopen. Dit jaar geen van de weeskinderen, het had wel gekund maar Solo heeft het liever niet omdat ze zo lang in de zon moeten staan.

IMG_0875

Ook de Presby-Dutch Primary en Presby-Dutch Junior High waren aanwezig. Tiny en ik gingen er heen samen met Saartje en Lisa, we kregen direct een stoel aangeboden, vooraan onder de gespannen tent. We namen de twee kleintjes op schoot en zo hebben we 2.30 uur gezeten tot de parade was afgelopen, de rest hebben we niet meer afgewacht. We hebben wel gefilmd maar ik ben vergeten voldoende foto’s te maken voor deze blog.

De temperatuur in de schaduw liep intussen op tot 38 graden. Tijdens de parade werd, door de organisatie, een flesje water aangeboden die we deelden met de twee kleintjes.

We zijn al weer een uur thuis maar het feest is nog in volle gang. Hierna begon er op het veld een voetbalwedstrijd en dat gaf nog meer lawaai. Maar na een uur of drie werd het rustig.

De landelijke feestelijkheden hebben zoveel van het onderwijzend personeel gevergd, dat morgen de scholen gesloten blijven zodat ze bij kunnen komen.