EVALUATIE

Deze maandag gebruikt om de afgelopen periode te evalueren. Er waren nog wat vraagtekens en deze op een rijtje gezet en aan Solo voorgelegd om in de komende dagen te beantwoorden. Vanmorgen vroeg uit de veren want om 06.15 liepen we al op het terrein om een en ander te controleren. Eén kookster was al druk met de pap voor de kinderen bezig en de schoonmaakster was druk aan het bezemen. Om iets over zeven kwamen de eerste kinderen al binnen en gingen George en Clements al naar de Junior High. Voor die twee is het wel een lange schooldag van 07.30 – 15.00 uur en dat zonder onderbreking om te gaan eten. De basisschool is van 08.00 – 14.00 ook zonder gelegenheid om te gaan eten, wel is er om 11.00 gelegenheid om een poosje buiten spelen.

IMG_0774

De hele dag was het een lawaai op het voetbalveld achter ons huis. Er wordt geoefend door de kinderen voor de parade aanstaande woensdag. Dan is het 6 maart de dag van de onafhankelijkheid. Op 6 maart 1957 is Ghana zelfstandig geworden.

IMG_0817

Vandaag een kort bezoek gebracht aan alle klassen van de dagopvang. Geertrude was druk met een kleintje te troosten waar een tand door de lip was geslagen door een klasgenootje. Het gaat er soms gewelddadig aan toe tussen de kinderen. Je ziet ook niet dat ouderen ingrijpen, men laat het maar gebeuren en vervolgens kijkt men er lachend naar. We horen deze verhalen ook vanuit de kliniek het lijkt wel of men er schik in heeft wanneer een ander pijn heeft. Maar men gaat wel voor elk dingetje naar de kliniek. Vandaag was Michael mijn hulp voor de tuin enz. er niet. Hij had zaterdag te veel ‘hotpepper’ op zijn eten gedaan en nu waren zijn ingewanden van streek en ging hij naar de kliniek. Hij had Solo gebeld, ik liet hem zeggen dat ik het onzin vond om naar de kliniek te gaan, hij kan beter niet te veel ‘hotpepper’ nemen en bovendien is een flinke opruiming wel goed. Lucy kwam ook nog een duit in het zakje doen: ‘dat is het probleem met de mannen hier, ze eten teveel hotpepper’ Maar hij zou morgen weer komen werken en zou zaterdag deze dag inhalen. Overigens kwam hij afgelopen zaterdag gewoon om te gaan werken, hij had zich niet gerealiseerd dat het zaterdag was, dus is hij maar weer naar huis terug gegaan.