19 ZAKKEN VOL!

Ondanks de hitte zijn de jongens maandag begonnen met het winnen van de zelf gebrande charcoal (houtskool). Woensdag konden ze de laatste zak vullen van de in totaal 19 zakken. Maar er komt nog meer want niet al het hout is al houtskool geworden. De dikke takken en stronken worden nog opnieuw bij elkaar gelegd en afgedekt.

98.1Onder het toezicht van opzichter Benson en samen met vrienden is er door de jongens hard gewerkt om de berg te ontmantelen het houtskool bij elkaar te leggen en in brokken te breken waarna het in de zakken kon worden gedaan.

Wanneer Joseph of Clement niet aanwezig zijn is Benson de oudste en dus degene die alleen maar toekijkt terwijl de anderen werken. Zo is de cultuur in Ghana nu eenmaal.

 

98.2Tijdens mijn verblijf in Ghana waren de jongens het terrein aan het opruimen, ik zag Benson alleen maar rondkijken en niets doen, ik zei er wat van, maar begreep dat het zo gaat in Ghana. Hetzelfde is ook het geval tussen de jongens en de meisjes, de meisjes dragen de spullen voor de jongens zoals hun voetbalschoenen wanneer ze gaan voetballen en ook moesten ze steeds water gaan halen voor de jongens. Maar dit is nu veel minder in het kindertehuis, omdat wij vinden dat het niet nodig is dat de meisjes als een slaaf fungeren voor de jongens. Maar wanneer je de oudste aanwezige bent heb je nog steeds voorrechten. Je ziet soms kleine kinderen zeulen met de schooltas van een oudere broer of zus.

98.3Dus het is geen luiheid, van bijvoorbeeld Benson, maar de cultuur. Wanneer ik zelf iets wilde gaan doen, bijvoorbeeld sproeien, was het altijd Benson die het van ver zag en er dan aan kwam redden en zei: opa laat mij het doen!

In elk geval hebben we door het harde werken van de jongens samen met hun vrienden weer 19 zakken houtskool om op te koken voor kindertehuis en de dagopvang en die hoeven we niet te kopen. Jongens bedankt!