Zaterdag 15 augustus:

15 augustus 1Vandaag dus aandacht voor Grace zij is 1 juli 7 jaar geworden en is geopereerd in het Komfo Anokye Hospital Peadiatric Oncolology Unit in Kumasi aan een tumor onder in haar rug. Zij komt uit een gezin van 3 kinderen en haar moeder is in verwachting. Haar vader is in dienst van de Presbyteriaanse kerk hier ter plaatse, hij doet klusjes en luid voor de diensten de bel. Hij verdient daarmee ongeveer 50 cedis per maand ofwel € 12,50. Het zal duidelijk zijn dat zij geen operatie en nabehandeling kunnen betalen.

De dominee heeft zich hun lot aangetrokken dit tot verontwaardiging van de gemeente. Helaas is dat nog steeds de mentaliteit in Ghana, mede daarom sterven er veel kinderen en volwassenen. Men krijgt een prijsopgave wat een behandeling gaat kosten en vervolgens trekt de familie zich terug want niemand is genegen hiervoor te betalen. Zo ook voor dit meisje: één vrouw heeft de dominee 100 cedis gegeven en Regina de vrouw van Solo 250. De gemeente is van mening dat de predikant zich niet met deze zaken moet bezig houden en dat het gezin zelf maar moet zorgen voor de kosten.

De predikant probeert steeds via collega’s door het hele land, gemeenten waar hij gediend heeft, familie en kennissen geld bij elkaar te krijgen. Tot op heden is hem dat nog steeds gelukt.

15 augustus 3De operatie heeft 3.785 cedis gekost dus bijna 1.000 euro en dat is veel geld voor Ghana. De operatie is goed verlopen, ze zag er slecht uit. Ze was witjes maar nu na drie nabehandelingen is de kleur terug en kan ze weer staan en een klein stukje lopen.

Elke 21 dagen moet ze 3 dagen behandeld worden. De kosten van één cyclus ia 586 cedis, hier komt bij voor reis en verblijfskosten in Kumasi (ca. 150 km van Nsoatre) 100 cedis, dus totaal 686 cedis (€ 171,50). Ik weet niet hoe dat op het ogenblik ligt maar vorig jaar was dit bedrag meer dan het maandsalaris van een predikant.

Ik had de predikant om gegevens gevraagd van de behandeling enz. en de kosten en die kwam hij gisterenmiddag brengen. Tiny en ik lieten hem weten dat wij de komende behandeling zullen betalen en proberen voor elkaar te krijgen dat de andere behandelingen ook zullen worden betaald. Onder de lezers is er misschien wel iemand die een behandeling wil betalen? De predikant was ontroert, hij vertelde dat de mensen kwamen voor het geld, maar ik had het niet en ik heb vannacht (van donderdag op vrijdag) niet geslapen. Ik heb mijn zorgen voor de Heere neergelegd, en ik mocht vertrouwen krijgen dat de Heere er in zou voorzien, en nu is er vandaag al in voorzien. De vierde behandeling zal aanstaande maandag beginnen.

15 augustus 2Al voor 10 uur kwam de vader met Grace op haar armen en de twee andere kinderen aangelopen om ons te bedanken. De moeder was vanwege haar zwangerschap naar de kliniek. De vader is een beetje vreemd, dat komt ook door de stand van zijn ogen. Wij zouden zeggen hij kijkt met zijn linkeroog in zijn rechterbroekzak. Het zijn zeer eenvoudige en heel arme mensen. Enkele jaren terug hadden we het gezin al eens in de kleren gestoken. Tiny gaf nu kleertjes en een dekentje voor de komende baby mee. Ook Grace gaf ze een mooi dekentje. De vader was ontroert en dankbaar en gaf een Bijbeltekst op Hand. 20:35b een bekende tekst: “Het is zaliger te geven, dan te ontvangen.” De vader en iemand uit de familie zullen met Grace naar Kumasi reizen voor de volgende behandeling.