VROEG!

80.1Vroeg stond Bente woensdagmorgen naar de zee te kijken. Bente en Krister genieten echt van het strand en de zee.

80.2

Vroeg was ook Gideon en zijn familie deze ochtend. Toen wij om 8.30 gingen ontbijten bleek de familie, Gideon en Victoria met de kinderen Willem, Tina en Junior, al bij de receptie te zitten. Waarschijnlijk waren ze al om 5.30 van huis vertrokken om zo de drukte in Kasoa te ontlopen. Wanneer je deze voorstad van Accra, waar Johan zijn huis laat bouwen, moet passeren dan loop je het risico dat je in een file terecht komt die twee uur oponthoud geeft. Ook om Tema uit te komen, waar Gideon woont, moet je heel vroeg van huis anders zit je eveneens in een lange file.

80.3

Willem kon er ook bij zijn. Willem zit in de tweede klas van de Senior High op een kostschool ergens langs de kust. De scholen sluiten woensdag, maar omdat er problemen waren met de watervoorziening sloot de school van Willem een dag eerder.

80.4

Na het ontbijt was het natuurlijk eerst even bijpraten. Gideon zou met Eskil naar het slaven fort in Elmina gaan. Het fort is een Unesco monument en wordt door Nederland onderhouden. Nederland heeft 280 jaar vanuit dit fort de handel geregeld. De gidsen geven wel een erg negatief beeld van de Nederlanders met betrekking tot de slavenhandel. Het zou correct zijn van de gidsen om ook te vermelden dat de slaven door de eigen landgenoten uit de dorpen werden geroofd en aan de Nederlanders werden verkocht.

Het bleek dat ook Victoria en Willem mee zouden gaan omdat zij er ook niet eerder geweest waren. Herbert besloot ook mee te gaan.

80.5

Dus vandaag waren wij oppas oma en opa samen met Ria voor Tina, Junior, Krister en Bente. Na enig aftasten konden de vier het goed met elkaar vinden en waren tot 1 uur die middag fijn aan het spelen op het strand en in het water. Opa hield ze goed in de gaten maar alles is goed gegaan. Daarna douchen en vervolgens op de kamer een kinderfilm kijken.

80.6

80.7