Vrijdag 21 augustus:

Zondagmiddag waren Juliet met echtgenoot en hun baby, een jongetje, op visite geweest. Het was een lieve baby en hij zag er goed uit.

21 augustus 1Donderdagavond kwam Solo binnen, hij zei ik heb slecht nieuws, nu dan gaan we eerst maar eens om de tafel zitten. Hij vertelde: ik werd gebeld toen we bij het zwembad waren met de kinderen. De baby van Juliet is vandaag overleden. Dinsdag was hij niet zo lekker maar had niet echt koorts, ze waren er woensdag mee naar de kliniek gegaan. Men dacht niet dat er iets ernstigs was maar wanneer het veranderde konden ze beter naar het ziekenhuis in Sunyani gaan. De situatie werd beter, maar ’s nachts werd de situatie niet goed. Ze zijn donderdag naar een christelijk ziekenhuis in Sunyani gegaan waar de artsen niet staken. Het kindje werd opgenomen maar overleed enkele uren later. Ik vroeg Solo: hoe kan dat nu wat was er aan de hand. Solo zei op zijn wijze: ” jaaa you know zo gaat dat hier. Ik ben tweemaal bij Juliet geweest, er wonen heel veel mensen in dat huis. Je weet nooit wat er gebeurt. Ik heb gisteren direct Regina gebeld en die reageerde direct: er zal wel iemand de baby opgepakt hebben die geen verstand van baby’s heeft.”

21 augustus 2Ook Juliet en haar man wonen niet samen. Ik vermoed dat het meer de betere klasse is die niet bij elkaar wonen. Want Solo vertelde dat de man van Juliet tot zijn familie behoorde. Hij had nog de 6-jarige Senior High gedaan, dit na de 4-jarige Junior High. De oudste groep droeg dan een lange broek, het was nog het oude Engelse kostschool systeem. Er was de ontgroening en de jongeren moesten alles doen voor de 6de klassers. Solo kwam op de Senior High toen de man van Juliet in de 6e zat. Solo’s vader betaalde hem om Solo te beschermen, want Solo is altijd een teer mannetje geweest. Tijdens Solo’s schoolgaan is het onderwijs systeem veranderd. Maar de man van Juliet heeft nog het oude systeem gehad en Solo vertelde, dan kon je de beste banen krijgen in Ghana die er waren. Maar de man van Juliet heeft nooit gewerkt en dat heeft Solo’s vader hem zeer kwalijk genomen.

Vanaf de eerste maal dat we hem ontmoetten vonden we het niks; een slappeling die zichzelf tot pastor had gemaakt en maar een kerkje was begonnen. Een pastor die zijn zoontje een touwtje om de nek, polsen en enkels laat doen, men gelooft hier dat de kinderen daar een sterke nek, polsen en enkels van krijgt. Wat een bijgeloof ook onder christenen. We herinneren ons nog dat de eerste meisjes die in het weeshuis werden opgenomen een touwtje om hun middel hadden, zodat ze zogenaamd sterk zouden worden in heupen en buik. Er was grote weerstand toen we dat niet wilden toestaan.

Juliet is een geweldige vrouw, maar ja in haar jeugd heeft ze een zoon gekregen zoals dat hier nogal eens voorkomt, overigens is het een aardige vriendelijke jongen. Dus Juliet is blij dat ze een man heeft en we denken dat hij ook wel goed voor haar is, in elk geval was hij heel trots op de baby. Ook komt hij regelmatig naar het weeshuis en praat met de kinderen. Dus hij zal wel goed van hart zijn maar pit zit er niet in en dat is jammer voor Juliet.

We vroegen wanneer de baby begraven zou worden. Solo vertelde: de baby is onmiddellijk begraven, zo gaat dat hier. Is de doodsoorzaak vastgesteld? De papieren zijn ingevuld waarop de doodsoorzaak moet worden ingevuld, maar jaaa u weet hoe dat hier gaat.

Om 12.00 uur komt Georgina van de dagopvang op bezoek. Zij kwam yam en cocoyam brengen, nu dat kwam goed uit want onze yam was juist op en Lucy zou naar de mark gaan om nieuwe te kopen. De yam kwam van de eigen tuin van Georgina. Ze heeft een stukje grond in de richting van Aduonya. Alle gezinnen hebben wel een stukje grond ontgonnen om wat te verbouwen. Ze drinkt een glaasje appelsap en geeft aan dat ze weer weg moet.

21 augustus 3Na de lunch brengen we een bezoek aan Grace en haar familie. Woensdagavond is ze terug gekomen uit Kumasi na de 4e nabehandeling. Wanneer je haar ziet dan voel je de dankbaarheid in je hart opkomen. Wat ziet ze er goed uit en wat straalt ze blijdschap uit. Ze was al in de buurt aan het spelen. Kennelijk ondervind ze nauwelijks vervelende bijverschijnselen van de nabehandeling.

De moeder is afgelopen maandag in de kliniek bevallen van een gezonde dochter. Dus nu hebben ze twee zonen en twee dochters. Moeder en dochter zien er goed uit zoals u op de foto kunt zien. Moeders gaan direct na de bevalling weer aan de slag.

21 augustus 4Het is een zeer eenvoudig lemen hutje waar het gezin in woont. We maken een foto van het gezin voor hun huisje, maar we zijn onder de indruk van de locatie. Het huisje staat helemaal aan het eind van Nsoatre maar met een geweldig uitzicht. Op de gezinsfoto proberen we er iets van te laten zien maar omdat het op de foto om het gezin gaat komt het fenomenale uitzicht niet goed uit.

21 augustus 5

21 austus 6Binnen in het huisje is het wel anders. Op de foto zien we waar het hele gezin moet slapen. De rest van de ruimte wordt ingenomen door de potten en pannen. De kleding ligt op het bed en ook ligt de baby er. Solo vertelde dat hij er met Regina ook al tweemaal geweest was om hulp te bieden. Dit is echt armoede maar toch is het een blijmoedig gezinnetje.