Donderdag 20 augustus:

Dit was de dag van het jaarlijkse uitstapje van de kinderen waar vorig jaar mee was begonnen en waarvoor een bedragje was gebudgetteerd door het bestuur.

20 augustus 1Om 10 uur waren we bij de waterzuiveringsinstallaties voorbij Sunyani. Deze water fabriek zorgt voor het water van Sunyani en nog een aantal plaatsen. Er zijn 7 van deze grote fabrieken in Brong Ahafo voor de grotere steden. In de regio van Nsoatre is er geen en daarom slaat onze stichting daar waterpompen.

 

Het was een heel groot terrein waarop allemaal installaties staan. De lange man met het witte jasje aan op de eerste foto was de gids die heel veel vertelde. Hij deed dat in het Engels, ik vroeg hem om het in het Twi te doen zodat de kinderen het konden begrijpen. Maar de man kon geen Twi want hij kwam uit het noorden van Ghana.

20 augustus 2We begonnen aan de rivier van waaruit het water wordt opgepompt. Het is een metersdiepe rivier die nooit droog komt te staan. Er zaten heel grote vissen in want in de rivier mocht niet gevist worden want volgens de inwoners van de dorpen langs de rivier was het een heilige rivier. Het vereren van een boom, rivier, berg, dier enz. kom je in Ghana nog overal tegen. Het heidendom en bijgeloof is diep geworteld in Afrika.

20 augustus 3De diverse fases van het zuiveringsproces werden gevolgd. Verteld werd welke chemicaliën worden toegevoegd zodat aan het einde van al die processen er goed drinkwater ontstaat die met grote pompen naar de steden wordt gepompt. Steeds stelde de gids vragen aan de kinderen over zaken die hij kort tevoren had verteld, bijvoorbeeld de 3 chemicaliën die worden toegevoegd enz. Ook gaf hij steeds gelegenheid voor vragen.

Het geheel van de waterzuiveringsinstallaties en het terrein zag er keurig verzorgd en goed onderhouden uit. Dat kom je hier niet zoveel tegen.

20 augustus 4Om 12 uur gingen we naar Tyco; een groot complex met hotel, restaurant, zwembad enz. De kinderen gingen eerst een uurtje het zwembad in, helaas niet alle kinderen want er zijn enkele oudere kinderen bang voor water. Om één uur gingen alle kinderen na zich aangekleed te hebben naar het restaurant voor de lunch. Niet één van de kinderen kan zwemmen en dat is algemeen in Ghana.

20 augustus 5Na de lunch zijn ze weer het zwembad ingegaan tot 4 uur. Het was dolle pret in het zwembad en inmiddels was het goed weer geworden. Tot de tijd voor de lunch regende het regelmatig en het was behoorlijk bewolkt.

 

20 augustus 6Deze dag werd afgesloten met een bezoek aan het Eusbett hotel waar oma en opa allen op een ijsje trakteerden. Om half zes waren we weer thuis na een geslaagde dag.