RONDOM KERST EN OUD EN NIEUW IN HET WEESHUIS

Tijdens deze dagen zijn de maaltijden in het weeshuis wat uitgebreider dan normaal en is het een gespreksonderwerp voor de kinderen wat ze graag willen eten. We moeten hierbij niet denken aan uitgebreide maaltijden zoals wij die kennen. Nee, de kinderen krijgen een stukje vlees en iets te drinken bij de maaltijd.

5.1

Maandagavond 21 december na de avondsluiting begon de discussie over de maaltijden. Het ging er nogal fel aan toe en men kon niet tot overeenstemming komen. Het was uiteindelijk Joseph die de knoop doorhakte en zei dat hij zich zou neerleggen bij wat Saartje, Lisa en Stephen, de 3 jongste kinderen dus, zouden voorstellen.

Verbazing alom en huisvader Seth werd zelfs kwaad maar Solo zei hem dat hij zich moest neerleggen wat de kinderen zouden beslissen. Het is heel erg tegen de cultuur om de jongste kinderen te laten beslissen, we zien hierin resultaten van de bredere en anders gerichte opvoeding van onze weeskinderen. Kortom er kwam geen beslissing en dus zou er voor donderdag een vervolg gesprek moeten plaatsvinden waarin de beslissing moest worden genomen.

Wij lieten snel weten dat we vonden dat Joseph zich als een leider en als een volwassen man had gedragen.

Van het uitstapje in augustus was nog geld over en we hadden toen besloten dat de kinderen rond de kerst nog een keer bij het Eusbett hotel zouden kunnen gaan eten. Dinsdags is Solo naar het Eusbett gegaan om een afspraak te maken, maar hij kreeg te horen dat er allerlei programma’s waren rond de feestdagen en dat het niet mogelijk was.

Woensdag werd dan de beslissing genomen. Clement had zich bij de visie van Joseph aangesloten dat de 3 jongste kinderen de beslissing moesten nemen.

5.2Besloten werd om in plaats van een bezoek aan Eusbett een extra geit te kopen zodat er in januari ook nog vlees zou zijn voor bij de maaltijden. Eén geit was al in augustus gekocht toen ze nog goedkoper waren, maar nu moest Solo zien om er donderdag nog een geit bij te kopen. Nu dat is gelukt. Verder werd besloten om 4 kippen te slachten. Ik hoop dat ze 4 hanen hebben geslacht want die zijn toch maar steeds elkaar de loef aan het afsteken. Er lopen heel wat kippen en hanen rond op het terrein.

De meiden hebben voor de Kerstdagen hun haar laten doen, u ziet ze op de 1e foto welke gemaakt is op 2e kerstdag.

5.3Het volgende werd afgesproken:

Kerstavond 24 december: fufu met pindasoep en kip.

1e Kerstdag ’s middags: yam met een koolsaus en een ei, ’s avonds: rijst met tomaten saus groenten en kip.

2e Kerstdag ’s middags: fufu met okro soep en geitenvlees, ’s avonds: jollof rijst met stukken geitenvlees op een houten stokje.

5.4Nieuwjaarsdag ’s middags: gebakken rijst met saus en kip en ’s avonds: banku met pindasoep en geitenvlees.

Er was natuurlijk nog geitenvlees over en de kinderen willen nog graag rijstballen met pindasoep en geitenvlees.

Op de 2e foto ziet u de lunch van 2e Kerstdag en op de volgende 2 foto’s de lunch van 1 januari.

Voor de kinderen waren het feestelijke maaltijden!