OOGSTEN!

De jongens en meisjes van ons kindertehuis hebben nu vakantie. Het is de grote zomervakantie. George, Benson en Prince zullen deze periode wel in spanning zitten in afwachting van de uitslag van hun examens. Helaas duurt dat in Ghana soms enkele maanden en dat terwijl er toch stappen genomen moeten worden voor een vervolgopleiding. Joseph heeft een korte vakantie en moet dan weer terug naar zijn kostschool. In oktober moet hij eind examen doen. Er wacht dus weer een verloren jaar. Oktober eind examen dus misschien in november de uitslag, terwijl vervolg opleidingen in september beginnen.

In deze vakantieperiode is er volop tijd voor ontspanning en de overgebleven bezoeksters zullen daar ook wel aan bijdragen. Maar de oudere jongens en meisjes moeten ook werken op de grote groente tuin.

121.1

121.2De groenten doen het geweldig. Er is een grote hoeveelheid kool geoogst. Op de foto v.l.n.r. Sara, Prince, Benson, Gideon, George, Mercy, Martha, Amanda, Hannah, Rachael en op de voorgrond het zoontje van Solo: Christian. Gideon en Amanda hebben een leeftijd dat ze tussen twee groepen invallen: ze mogen met de jongeren mee met een uitstapje maar moeten ook meehelpen met farmen. Joseph was nog niet terug van kostschool maar is inmiddels ook in Nsoatre. Solo en Christian zijn nu veel in Nsoatre want Regina heeft het te druk met examens nakijken.

121.3Clement is ook van kostschool weer thuis en neemt het spuitwerk voor zijn rekening zoals op de foto te zien is. Om u gerust te stellen er wordt geen onkruidverdelger of dergelijke over de groente gespoten maar een soort bemesting. Het onkruid wieden gebeurt met de hand.

121.4Er kunnen al heel wat okro en pepertjes geplukt worden. Binnenkort zullen de wortelen er ook wel uit kunnen. Een gedeelte van de groenten worden verkocht, onder anderen om ook weer nieuw zaaigoed van te kunnen kopen. In D.V. oktober gaat er dan weer opnieuw gezaaid worden voor een tweede periode dit jaar.

121.5Ook kunnen er al uien gerooid worden en George is hier druk mee bezig. Langzaamaan wordt er steeds meer verbouwd voor eigen gebruik. Er worden nu dus al mais, yam, planteen, kool, wortelen, uien, okro en peper voor eigen gebruik geteeld. Alleen een veel gebruikt product als rijst zal niet gaan want dat wordt alleen verbouwd in Noord Ghana. Wel hebben we natuurlijk ook veel eigen fruit zoals bananen, sinaasappelen en mango’s.