INSPECTIE!

Dinsdag 28 oktober 2014

Vanmorgen er wat vroeger uit. Om 7.00uur mijn eerste inspectie rondje gelopen. Er zijn toch zeker al 30 kinderen druk aan het spelen. Zie ik een schommel gevaarlijk bewegen. Blijkt één poot finaal doormidden te zijn. Solo er bij gehaald, nee is in orde er zit staal in. Solo kijk eens goed. Blijkt hij het niet eens te zien, hij kijkt naar wat anders. Ik wijs het aan, oh we moeten er wat instoppen. Nee Solo, het moet gelast worden en de kinderen mogen er niet meer op. Zo gaat het hier, veel zaken zien ze niet eens. De cultuur en de denkwijze van de mensen is zo anders. Onderhoud zit niet in de genen men gaat door totdat het instort en dat blijft toch een probleem.

Ik vertel hem dat ik een hele lijst heb, het zijn vooral afwerk zaken van de aannemer. Na de koffie ga ik met hem een inspectieronde maken en leg ik deze punten vast met de camera. Er zijn diverse punten bij van februari 2013, daar is dus niets aan gedaan.

Om 8.00uur gaat Solo met de vier meiden die stage lopen naar de Primary. De school is weer begonnen.

Michael is vanmorgen keurig op tijd, al voor 8uur, het standje dat ik hem gisteren heb gegeven heeft geholpen, althans op dit moment. En jawel, daar komen Benson en George aan om te helpen. Moeten jullie niet naar school? Nee, alleen de primary is begonnen. Dus weer een nieuwe verrassing, nu blijkt dat de Junior High School nog staakt. Maar gelukkig zijn alle onderwijzers van klas 3, van de JHS van onze stichting, aanwezig om de examen klas les te geven. De examen resultaten zijn beduidend hoger dan de andere JHscholen in de regio en dat willen ze vasthouden.

24 IMG_2974Michael wijst me op een zieke boom bij het weeshuis, die levert gevaar op bij storm. Volgens Michael zit er een beest in de boom die de boom aantast, in elk geval ziet het er vies uit. Het is een hele grote teakboom en dat wordt een klus voor een ploeg met een kettingzaag. Ik wijs Solo op de boom en geef hem opdracht het kappen te regelen voordat er ongelukken gebeuren.

Om 11.00uur kwamen de kinderen al weer thuis, er waren te weinig kinderen gekomen. Ook dat is Ghana, voordat alles weer is opgestart en de mensen begrijpen dat de kinderen weer naar school moeten kan het wel even duren. Van de kinderen begrijp ik dat ze zoveel mogelijk bekend moeten maken dat de school weer is begonnen. Bovendien vinden ouders het prima wanneer er geen school is, dan kunnen ze de kinderen op hun stukje grond laten werken. Later blijkt dat het personeel helemaal niet van plan was om les te geven en dat de problemen wel eens de week uit kunnen duren. Ja dan ben je geneigd om te denken: Ghana? Het zal nooit wat worden.

24 IMG_3008

Amanda, Benson, George en Gideon zijn nu met schoonmaak en opruim werkzaamheden bezig.

24 IMG_3006

De inspectieronde met Solo levert een flink aantal punten op, die Solo heeft genoteerd. Tot onze verrassing zat er op de nieuwe schoolborden een verf die afgaf, we hadden meteen zwarte vingers. Overigens zat er niet veel verf meer op. Bijna alle punten zijn restpunten voor de aannemer. Het lijkt voor een buitenstaander misschien nogal veel, maar voor Ghana is het niets bijzonders zo worden zaken gewoon opgeleverd. Alleen nemen we als ‘witten’ hier geen genoegen mee. Er blijkt nog een zieke boom te zijn die gekapt moet worden. Intern waren veel zaken goed in order. Toiletten en douches van de dagopvang bijvoorbeeld waren keurig schoon en er was buiten de speelwerktuigen niets kapot. De speelwerktuigen hebben natuurlijk zeer veel te lijden met zoveel kinderen. Men heeft er hier gewoon geen kijk op hoe je dingen kunt repareren of verbeteren. We hopen dat de gegeven instructies zullen helpen.

Vanavond een Ghanese maaltijd, rijstballen met een pindasoep met stukken kip erin. Lucy was nog aan de afwas, het liep tegen zessen. Het begon licht te regenen, in de verte rommelde het een beetje en jawel hoor, floep het licht uit. Dus geen stroom tot kwart over acht. Maar nu toch met een kop koffie onze blog.