HANDGEMAAKTE KLEDING!

74.1In Adepena is veel kleding uitgereikt waaronder hele mooie jurkjes die helemaal met de hand gemaakt zijn, dus ook het naaiwerk. Het blauwwitte jurkje bijvoorbeeld, maar ook het meisje daarachter en het meisje achter het jongetje in de rode kleding, hebben zo’n jurkje aan. De kleding is gemaakt door een invalide vrouw die bijna niet kan zitten en na een paar minuten moet gaan liggen. De vrouw naait zakken vol met mooie meisjesjurkjes en jongensbloesjes. Zij had gehoord van het gratis uitdelen van kleding door Heart for Children Ghana. Zij wilde graag haar steentje bijdragen aan dit goede doel. Solo had een zak vol kleding bij haar opgehaald die we hebben uitgedeeld.

74.2Vrijdagmiddag zijn we haar gaan bezoeken. ’s Morgens zijn Tiny en Ria eerst een grote hoeveelheid lappen stof wezen kopen op de vrijdagmarkt in Nsoatre. Dus vrijdagmiddag, Tiny, Ria en ik met Solo naar Sunyani waar ze woont. Ze woont in een arme buitenwijk samen met haar oude moeder in een huisje met twee kamertjes. Het eerste kamertje is een soort rommelhok die als keuken dienst doet.

Het volgende kamertje, daarachter, is een kamer waar haar bed staat en waar ze leven. Het staat er vol met allerlei zaken maar vooral zakken met stoffen en kleding. Al liggende naait ze met de hand al de jurkjes en bloesjes. En dat doet ze heel mooi, Tiny dacht even dat er delen waren die met de machine waren genaaid maar dat was niet zo. Ze laat ons diverse jurkjes en bloesjes zien.

74.3

74.4Voor het uitknippen moet ze rechtop zitten. In haar rug heeft ze dan een plank waar ze tegen aan zit. Op haar schoot legt ze een ander stuk hout, rechts op de foto, en dan gaat ze knippen, weer een nieuwe creatie. Ze is aan een jongensbloes bezig en die wil Ria graag kopen voor Krister. Ria koopt een mooi jurkje voor Bente en de bloes voor Krister.

 

 

 

74.5’s Avonds wordt de verjaardag gevierd van Sara. Er is vandaag alleen de taart die oma heeft gebakken, de frisdrank hebben de kinderen vorige week bij de BBQ al gehad. Sara wordt na de avondsluiting toegezongen en dan komt oma binnen met de taart met 16 brandende kaarsjes.

De taart is versierd met allemaal marsepein figuurtjes en na het uitblazen mag Sara als eerste een stuk uitkiezen. Ze kiest natuurlijk het stuk met het parapluutje. Daarna geeft Tiny aan alle aanwezigen een stukje taart.

74.6

74.7

 

Ria komt met een hele doos met spulletjes die ze die middag gekocht heeft tijdens ons bezoek aan Sunyani. Er was een bal, tafeltennis set, leesboekjes, spelletjes en nog veel meer. De kinderen zijn daarna nog een hele tijd blijven spelen.