GRACE ABENA SAA!

In Nederland ligt sneeuw tenminste de afgelopen dagen, ik zag de prachtige foto’s van Johan en Marijke Leune gemaakt in het Bredius park. Hier was het zaterdagavond na zonsondergang nog 35 graden. Zaterdagmorgen om half acht werd de stroom afgeschakeld, maar wij gingen gelukkig met drie kinderen zwemmen zoals u heeft gelezen. Toen we terugkwamen was er weer stroom en kon de airco aan. ’s Avonds kwam Regina met de kinderen Christian en Tina op visite. Tina is nu niet meer bang voor ons en is vrolijk.

Het werk aan het nieuwe gebouw gaat nu hard door er wordt nu 6 dagen/week aan gewerkt en het gaat er geweldig uitzien. Zaterdagmorgen toen we weg waren is de contractor geweest. Aangezien Tiny en ik de muurschilderingen betalen wil hij de tafels en banken van de eetzaal op zijn kosten opnieuw laten schilderen voordat ze naar de nieuwe eetzaal gaan.

De zondag was een heel rustige dag zonder enige aanloop, dus lekker rustig samen want zondags is ook Naomi vrij. Er was geen stroomonderbreking dus konden we ongestoord naar de kerkdiensten in Woerden luisteren.

De avonddienst werd afgesloten met het zingen van psalm 39 : 3 en ik moest, vooral bij de eerste vier regels aan Grace denken:

‘O HEER’ ontdek mijn levenseind aan mij, mijn dagen zijn bij U geteld. Ai, leer mij hoe vergankelijk ik zij, een handbreed is mijn tijd gesteld.

Grace is 8 jaar geworden en ik geef onderstaand de geschiedenis van Grace. We zien ook de betrokkenheid van Solo op kinderen. Zijn management kwaliteiten zijn niet top, maar hij heeft een hart voor kinderen en dat was ook de start van alles: zijn betrokkenheid om hulpbehoeftige kinderen te helpen en dat is wel top.

Op 15 augustus 2015 schreven we het volgende over Grace:

Grace is 7 jaar en is geopereerd in het Komfo Anokye Hospital Peadiatric Oncolology Unit in Kumasi aan een tumor onder in haar rug. Zij moest daarna 6 nabehandelingen krijgen van elk 3 dagen. De predikant had samen met collega’s 3 behandelingen gefinancierd omdat de kerkelijke gemeente weigerde om geld voor de nabehandelingen bijeen te brengen. Tiny en ik hebben toen de 4e behandeling betaald en twee verpleegkundigen uit onze kerkelijke gemeente in Woerden(mv. van der Aart en mv. Tanis) betaalden behandeling 5 en 6. We hoopten dat na de 6e behandeling Grace zou zijn genezen.

Helaas was dit niet het geval, het bleek dat Grace totaal gedurende 3 jaar moest worden na behandeld. Er was een brief van het ziekenhuis ontvangen gedateerd 3 december 2015. Daarin werd melding gemaakt dat Grace sinds 9 juni 2015 werd behandeld. Zij had een Germ Cell Tumour (kiemcel tumor) één van de jeugdkankersoorten. De behandeling hiervoor is 3 jaar chemotherapie met totaal 14 behandelingen, volgens het ziekenhuis. De stichting had hiervoor een budget beschikbaar gesteld om de verdere behandelingen te financieren.

De maandag voor de Kerst berichtte iemand aan Solo dat Grace ernstig ziek was. Hij spoedde zich naar het huisje en vond een heel erg zieke Grace. Wat bleek haar vader was zelf aan het dokteren gegaan en had bladeren gekookt en Grace het vocht op laten drinken. Er waren inwendige bloedingen ontstaan. Solo belde onmiddellijk de directrice van de Sunyani West gezondheidsdienst, ze stuurde direct een ambulance die Grace en Solo naar Kumasi brachten (3 uur rijden).

Daar aangekomen nam Solo direct contact op met dr. Hannah Yeboah die steeds contact heeft met onze stichting en ook de coördinatie heeft gedaan voor Lisa, die we later haar familienaam Yeboah hebben gegeven, en ook de coördinatie van Prince. Dr. Yeboah nam onmiddellijk actie en liet drie artsen komen. Deze artsen hebben de behandeling op zich genomen en zijn dagelijks bij Grace geweest. Het bleek dat Grace inwendige bloedingen en ontstekingen had opgelopen door het brouwsel van haar vader. Grace kreeg bloedtransfusies enz. het zou een langdurige behandeling gaan worden. Solo vond 6 personen die bloed konden geven, in Ghana moet je daar zelf voor zorgen evenals het kopen van medicijnen. Intussen hadden Tiny en ik ons naar Solo garant gesteld voor de kosten.

Dr. Yeboah was heel kwaad op de vader om hetgeen hij zijn dochtertje had aangedaan en wilde de man laten arresteren. Solo pleitte om dat niet te doen omdat de man nauwelijks toerekeningsvatbaar is en een gezin heeft die jaarlijks met een kind toeneemt. Dit is een ander probleem, Regina de vrouw van Solo is met ze gaan praten.

Op de eerste foto ziet u het gezin voor hun huisje, Grace staat in het midden met haar kale hoofdje. Grace is inmiddels overleden vandaar de rode rand om de foto, rood is de rouwkleur in Ghana. Aan de foto is te zien dat de ouders nauwelijks in staat zijn om een gezin te hebben.

Terwijl Grace in het ziekenhuis lag en werd behandeld is Solo al die weken bij haar gebleven. Hoewel de tumor langzaam tot stilstand was gekomen namen de bloedingen en infecties toe. Grace heeft heel erg geleden. Er is veel voor haar gebeden en we hoopten dat ze zou genezen, er was al besloten door het bestuur dat ze bij een eventuele genezing zou worden opgenomen in het kindertehuis. Vanuit Nsoatre kwamen de dominee en gemeenteleden haar bezoeken, de vader is niet geweest. In de weekeinden kwamen Regina en de kinderen naar Solo, een broer van Solo was er wekelijks. Joseph en Clement bezochten Grace.

Op 20 januari is het hoofd van de ‘pediatric cancer and infections’ afdeling van het Kolebu Teaching Hospital uit Accra naar Kumasi gevlogen voor Grace, maar het mocht niet meer baten. In het begin van de nacht op 24 januari om 01.00 uur is Grace overleden. Ze is 8 jaar geworden. Grace is door het ziekenhuis begraven. Bij het ziekenhuis is er een begraafplaats voor kinderen t/m de leeftijd van 12 jaar. Deze kinderen mogen bij overlijden niet meer vervoerd worden en de begrafenis wordt standaard door het ziekenhuis uitgevoerd.